2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. május 28., szombat
Erzsébet királynéról Gyulán
Megnyílt a Sisi-kiállítás az Almásy-kastélyban – A tárlat 2023. május 28-ig látható
Szerző: Sz. M.
A gyulai kastélyban, 165 évvel ezelőtt vendégeskedett Erzsébet királyné – akit Sisi és Sissi néven is emlegetnek - férjével, Ferenc József császárral. A királyi pár 1857. május 25-én látogatott Békés megyébe és töltötte az estét, majd az éjszakát az akkor Wenckheim-kastélyban. Az évfordulón a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös munkájával kiállítás nyílt május 25-én, az egykori látogatás napján, a gyulai kastélyban, Úton Erzsébet királynéval címmel.

Erzsébet királyné és hasonmása, a megnyitón. Kép forrása: Dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

A Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő I. Ferenc József császárral és királlyal kötött házassága révén, osztrák császárné és királyné 1854-től, 1898-as haláláig. A köztudatban gyakran említik Sisi vagy Sissi néven. (Forrás: Wikipédia)

 

 Az egy éven át látható tárlaton, a gyulai kastély időszaki kiállítóterének négy helyiségében, mintegy hatvan műtárgy és ábrázolás mutatja meg a királynét, és több, interaktív installáció hozza közelebb személyiségét a látogatóhoz.

 

 I. Ferenc József és Erzsébet 1854-ben kötött házasságot. Kép forrása: Dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

A gyulai kastély állandó kiállításán, interaktív, izgalmas, a hétköznapok apró szokásaira figyelő eszközök segítik a tárlat látogatóit, hogy Erzsébet királynéról a tudásukat ismeretekkel bővítsék, hogy a divatikont, az életét folyamatosan keserítő protokollt kerülő, a sportot és aktív életmódot életelemének tekintő nőt láthassák.

 

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont új, Úton Erzsébet királynéval című időszaki tárlata 2023. május 28-ig (vasárnapig) várja a látogatókat.

 

 

További részletek: https://gyulaikastely.hu/fooldal/sisi-kiallitas/

 

 

Kép1: Erzsébet királyné és hasonmása, a megnyitón. Kép forrása: Dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Kép2: I. Ferenc József és Erzsébet 1854-ben kötött házasságot. Kép forrása: Dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

A kiállítás megnyitói a gyulai kastély előtt – a képen balról jobbra - dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, ,,Sissi hasomása”, Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és  dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Kép3: A kiállítás megnyitói a gyulai kastély előtt – a képen balról jobbra - dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, ,,Sissi hasomása”, Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és  dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.