2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2022. május 23., hétfő
Vangelis emlékére
Párizsban hunyt el a korszakalkotó, világhírű, görög zeneszerző és muzsikus, 79 éves korában
Szerző: Sz. M.
A Balaton-parti városban sétáltunk, a magyar tengerhez vitt utunk. Nyári meleg volt, szikrázott a napsütés, suhogtak a fák levelei és az utcán zengtek Vangelis dallamai. A Conquest of Paradise hangjai voltak, amelyek az 1990-es években meghódították Magyarországot (is). Vangelis művei mindig sokáig emlékezetesek voltak, páratlanul szépek és különlegesek. Misztikusak, dallamosak, zengtek a fülekben, a szívekben. Mindenkit rabul ejtettek, noha azt gondolhatnánk, már minden zenét megírtak, nincs új a nap alatt. Van, volt – Vangelisé.

Vangelis arcképével az 1492 – Conquest of Paradise album borítója. Forrás: YouTube

 

Vangélisz Papathanaszíu, röviden Vangélisz, latin betűs átírásban, világszerte ismert nevén Vangelis. (Született Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu, Görögország, Vólosz városa, 1943. március 29. – Franciaország, Párizs, 2022. május 17.) Oscar-díjas görög  zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja, a világhírű Aphrodite's Child együttes alapító tagja. Legismertebb művei a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 - A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéi.

 

Vangelis hangszerei a zongora, harmónium, szintetizátor és az ütős hangszerek voltak. Oscar-díjat a legjobb eredeti filmzenéért, a Tűzszekerekért vehetett át az 54. Oscar-gálán, 1981-ben. A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoka lett 2017-ben, a Commander of the Order of the Phenix (Greece) 2020 díjazottja, a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja cím birtokosa 2001-től. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Kép: Vangelis arcképével az 1492 – Conquest of Paradise album borítója. Forrás: YouTube

 

Videó: Conquest of Paradise (1992). Forrás: YouTube

 

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.