2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. szeptember 27., hétfő
Hárommilliárd a Hármas-Körösre
Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre kiépítése - Védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön – Projektzáró Gyomaendrődön
Szerző: Sz. M.
Árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult - KEHOP-1.4.0-15-2016-00012 azonosító számú - projekt. A munkák fő eleme - a Békés megyei Gyomaendrőd térségében - a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása a mentett oldal felé. A 3,73 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósult pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Békés megyei, Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma valósította meg. A vízügyi ágazat a 2013-as, dunai árvíz után döntött úgy, hogy részletes vizsgálatot végez a Tiszán és mellékfolyóin, az előírt mértékadó árvízszint (MÁSZ) felülvizsgálatára. Háromféle módszer együttes alkalmazásával számították ki a levonuló legnagyobb vízszinteket, és a felülvizsgálat eredményeként új - a korábbinál 1-1,5 m méterrel magasabb - mértékadó árvízszint értékeket határoztak meg. A projektzáró rendezvényt szeptember 24-én, Gyomaendrődön, a polgármesteri hivatal üléstermében tartották.

Töltésmagasítás Gyomaendrőd térségében, a Hármas Körös mentén. Kép: KÖVIZIG

 

A projektben foglalt munkák fő eleme a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása, melyet a szelvény méretének növelésével értek el a mentett oldal felé, 4,8 kilométeres töltésszakaszon. A melltöltés átépítésével növelték a töltés vízzáróságát és 2,2 kilométeren,  kavicsszivárgó beépítésével a töltés állékonyságát. Megerősítették 225 méteren a töltés altalaját, 3 holtmeder-kereszteződést stabilizáltak a töltéshez közeli holtágvég földfeltöltésével. A töltés mentett oldali előterén kívül, összesen 4,7 kilométer nyílt, szivárgó csatornát és 150 méter zárt (drénezett) csatornát építettek meg.

 

Újjáépítettek 2 árvízi, tetőző vízmércét és újakra cserélték a töltéstartozékokat. Az árvízvédelmi töltés mentett oldali töltéslába átlagosan 8 méterrel közelebb került az árvízvédelmi töltéssel határos, mentett oldali ingatlanokhoz. Ennek érdekében 43 ingatlanrészt vásároltak meg. A töltés koronájára 5,3 kilométeren pormentes, 3 méter széles aszfalt burkolatú utat építettek, amelyet ugyancsak 3 méter széles, két zúzottkő anyagú, szórt útszakasszal egészítettek ki, további 2,3 kilométeren.

 

Újjáépültek a Peresi gátőrház és kapcsolódó létesítményei. Kép: KÖVIG

 

Felújítoták a Peresi gátőrtelepen a munkáspihenőt és a szertárépületet. A régi, vályogfalú gátőrházat elbontották, helyére korszerű, energiatakarékos épületet emeltek. A Hármas-Körös jobb parti védvonalához tartozó 2 gátőrtelep bekötőútjait (Zsófiamajor, Soczózug) is felújították, összesen 3,4 kilométeren.

 

A fejlesztések mindegyike a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr és a Békés megyei Gyomaendrőd külterületén valósultak meg. Az építési munkálatok 2020 októberében fejeződtek be. A beruházás részeként fenntartó gépet és szállítási feladatokat ellátó eszközöket szereztek be – tájékoztatott Szabó János, a KÖVIZIG igazgatója.

 

Szabó János, a gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a projektzáró rendezvényen. Kép: KÖVIZIG

 

A projekt megvalósításával a Hármas-Körös jobb parti 28,4 kilométer védvonal kiépítettsége a megelőző 3,9 százalékról 20,8 százalékra növekedett, jelentősen javultak az operatív árvízvédekezés infrastrukturális feltételei. Árhullámok esetén - a töltés menti ingatlanokon - csökkennek a fakadóvíz által okozott károk.

 

 

 

Kép: Töltésmagasítás Gyomaendrőd térségében, a Hármas Körös mentén. Kép: KÖVIZIG

 

Kép: Újjáépültek a Peresi gátőrház és kapcsolódó létesítményei. Kép: KÖVIG

 

Kép: Szabó János, a gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a projektzáró rendezvényen. Kép: KÖVIZIG<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.