2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. szeptember 01., szerda
Közös figyelem a víznek
Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének fórumai - Vitaanyag véleményezése, online fórumok, rendezvények
Szerző: Sz. M.
Az Európai Unió legösszetettebb, a vizek védelme és a fenntartható vízhasználat irányelvei ernyő-jogszabályának, a 2000-ben hatályba lépett Víz Keretirányelvnek (VKI) kezdetek óta alappillére a társadalom bevonása. A víz közös kincs, minden embernek elengedhetetlen létfeltétel, így az egész társadalom közvetlenül, vagy közvetetten érintett fél a vízgazdálkodási kérdésekben. A hazai jogrendbe átültetett VKI azt tűzte ki célul, hogy felszíni és felszín alatti vizeket jó állapotba hozzák 2015-ig és a jó állapotot megőrizzék. Mivel bőven maradt még tennivaló a céldátum után is a tagországokban, a munka folyik tovább. A kitűzött célok nem változtak, a vizek jó állapotát a lehetséges eszközökkel 2027-ig el kell elérni - tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Balaton. Kép: Wikipédia

 

A VKI alapján, a célok elérése érdekében, vízgyűjtő-gazdálkodási terv (VGT) készül, melyet hat évente felül kell vizsgálni. Magyarországon jelenleg a harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének (VGT3)  véglegesítésén dolgoznak. Szükséges, hogy a tervben leírt, vizeink tényeit, a mérési-számítási eredményeket a társadalom érdekelt tagjai, gazdálkodók, vízhasználók, kutatóintézetek, környezetvédelmi szervezetek megismerhessék és megfogalmazhassák kérdéseiket, javaslataikat.

 

A https://vizeink.hu/ honlapon 2021. szeptember 15-éig van lehetőség a VGT3 vitaanyagának véleményezésére, ezzel egy időben az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezésében, online fórumsorozat keretében biztosítanak még nagyobb teret a társadalmi egyeztetésre. Így 2021. augusztus 30. és szeptember 2. között, 13 fórumon kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a VGT3- hoz szorosan kötődő témákat, amelyek között szerepelnek a klímaváltozás, a mezőgazdaság, települési vízgazdálkodás, felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi, minőségi problémái vagy a felszíni vizek hidromorfológiai állapota, a tervezett intézkedések.

 

Magyarország négy rész-vízgyűjtőjének (Duna, Tisza, Dráva, Balaton) eredményeinek bemutatására is külön eseményeket terveznek, lehetővé téve a szakértők és a vizek sorsát szívükön viselő érdeklődők közötti párbeszédet. A vízgyűjtő-gazdálkodási tervekkel összhangban készülő, árvízkockázat-kezelési (ÁKK) tervek 4 részvízgyűjtő fórumán az ottani tervek eredményeit megismerni szándékozókat várják párbeszédre. A rendezvénysorozat további szakmai, technikai információi a https://vizeink.hu/online- tarsadalmasitas/ érhetők el.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.