2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. augusztus 31., kedd
Átadták az 1,2 milliárdos nagyberuházást
Kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projekt - Befejeződött a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek korszerűsítése
Szerző: Sz. M.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult a Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója, a KEHOP-1.3.0-15-2015-00002 azonosító számú projekt, amely kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű. A projekt az 56. számú Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek legkritikusabb pontjait érinti. Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2016-2021 között valósította meg a nagyberuházást - tájékoztatott a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG. A nagyberuházás ünnepélyes átadását augusztus 26-án, a szeghalmi Kernye I. szivattyútelepnél tartották.

Uszadékkiszedő gépi gereb a szeghalmi, Kernye I. szivattyútelepen. Kép: KÖVIZIG

 

A projekt célja volt, hogy a Békés megyei, szeghalmi belvízrendszerben a belvízi elöntések nagysága, ideje és ezzel a védekezési költségek csökkenjenek, a károk mérséklődjenek, a főművek védképessége javuljon. Ehhez a belvízrendszer feliszapolódott csatornáinak kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kellett elvégezni, a belvizes szivattyútelepi felújításokkal együtt.

 

A projekt révén a csatornák vízszállító képességét a vízjogi üzemelési engedélyben megadott szintre állították vissza. A kotrással nemcsak az iszapot emelték ki a mederből, hanem a vízi növényzet felesleges túlburjánzását is eltávolították, így a jövőben sokkal könnyebb lesz az évenkénti fenntartási munkákat elvégezni.

 

Az összesen 59,6 kilométer hosszú belvízlevezető főcsatornán, mintegy 85 ezer köbméter iszapot kotortak ki, és 38 vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy eredeti vízátbocsátó képességét állították vissza. A Kernye I. és Kernye II. szivattyútelepek előtt, a Szeghalmi-főcsatornán automata gépi gerebes uszadékkiszedő műtárgyat építettek, mely a belvíz-védekezési munkákat jelentősen segíti, és a szivattyútelepek üzemelését biztonságosabbá teszi.

 

A nagyberuházás ünnepélyes átadását augusztus 26-án, a szeghalmi Kernye I. szivattyútelepen, az uszadékkiszedő gépi gerebnél tartották. Kép: KÖVIZIG

 

A szivattyútelepi fejlesztések több évtizedre megoldják a rendszer belvíz-átemelési problémáját. A Kernye II. szivattyútelepen elvégezték a 2. sz. szivattyú nagyjavítását, kialakítottak egy fűthető gépészpihenőt is. A Kernye I. szivattyútelepen - a megbízható működéshez szükséges - végcsappantyúkat és a hullámtéri éktolózárakat felújították, a szivattyútelep hullámtéri elzáró szerkezetének elektrifikálását is megoldották. A Macskási szivattyútelepen a működést segítő, elektromos felújítást végeztek.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.