2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. május 25., kedd
Készültség 71 kilométeren
Folytatódik az árhullám levonulása - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzete
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt 24 órában helyi zivatarokból hullott a Berettyó vízgyűjtőjén, néhány helyen jelentősebb csapadék, a legtöbbet Margittán mérték (31,3 milliméter). A hegyvidéki vízgyűjtő területein jellemzően 0-5 milliméter közötti eső esett. Magyar területen, a Szeghalmi Szakaszmérnökség területét érte a legtöbb csapadék, több állomáson is 20 milliméter körüli értékeket jelentettek (Szandazug: 18,5 milliméter; Sebesfok 18,7 milliméter; Újiráz: 19 milliméter), a legtöbb csapadék Darvason hullott, 27 milliméter - tájékoztatott május 24-én, a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG.

A Kettős-Körös Békésnél május 23-án tetőzött. Kép: KÖVIZIG

 

 

A Körösök vízrendszerében folytatódott az árhullám levonulása. A Fehér-Körös teljes hosszban végig apadó, Kisjenőig már jóval készültségi szint alatti vízállások jellemzők, Kisjenőnél, reggel 625 centiméter (I. fok 600 centiméter), magyar területen, Gyulánál, a május 23-i, délutáni tetőzést (355 centiméter) követően, május 24-én, reggel 339 centiméter (I. fok 350 centiméter) a vízállás. A Kettős-Körös Békésnél, május 23-án, délután tetőzött 601 centiméteren, május 24-én, reggel 592 centiméter  (I. fok 550 centiméter) a vízállás. A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál 56 centiméter (I. fok 250 centiméter), Körösladánynál május 24-én,  reggel 416 centiméter (I. fok 400 centiméter), tetőzik. A Hármas-Körös teljes szakaszán nagyon lassan árad, Gyománál, május 24-én, reggel 537 centiméter (I. fok 550 centiméter, Szarvasnál 574 centiméter (I. fok 600 centiméter) volt a vízállás. A Kettős-Körös Békésnél május 23-án tetőzött 601 centiméteren (I. fok 550 centiméter).

 

A Kettős-Körös 601 centiméteren tetőzött. Kép: KÖVIZIG

 

 

Kettős-Körös Békésnél várhatóan május 25-én, a nappali órákban lép ki a készültségből. A Sebes-Körös Körösladánynál, I. fokú szint közelében tetőzik, a Berettyó Szeghalomnál nem éri el az I. fokú készültségi szintet. A Hármas-Körös gyomai és szarvasi tetőzése szintén I. fokú készültségi szint közelében következik be.

 

A meteorológiai előrejelzések szerint május 25-én, reggelig nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Körösök vízgyűjtőjén.

 

A hidrológiai helyzetre tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kettős-Körösön. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 kilométer hosszú, I. rendű árvízvédelmi töltésből 71 kilométer hosszon tartanak I. fokú készültséget. A védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

 

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt a KÖVIZIG folyóin árhullámok vonulnak le, megszűnt a belvizek folyókba a gravitációs levezetési lehetőség, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. Az igazgatóság 6 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. I. fokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Holt-Sebes-Körösi, az Élővíz-csatornai, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. II. fokú a belvízvédelmi készültség a Kettős-Körös jobb parti belvízvédelmi szakaszon.


Május 24-én összesen 9 szivattyútelep (ebből egy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.