2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. május 24., hétfő
Folytatódik az árhullám levonulása
Szivattyúk emelik a belvizet a folyókba - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az ár- és belvízvédelemről
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt 24 órában csak kisebb csapadékról érkezett jelentés a Körösök vízgyűjtőjéről. Román területen jellemzően egy milliméter körüli értékeket mértek (max. 1,7 milliméter, Kisróna), magyar területen szintén egy milliméter körüli csapadék hullott (max. 1,1 milliméter Elek, Félhalom) - tájékoztatott - május 23-án a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG. A Körösök vízrendszerében folytatódott az árhullám levonulása. A Fekete-Körös teljes szakaszán apad, Belényesnél 5 órakor 121 centiméter (I. fok 225 centiméter), Tenkénél 207 centiméter (I. fok 350 centiméter), Talpasnál 452 centiméter (I. fok 680 centiméter), Nagyzeréndnél 623 centiméter (I. fok 600 centiméter) volt a vízállás. Magyar területen, Antnál, 6 órakor 524 centiméter (I. fok 500 centiméter), Remeténél 498 centiméter (I. fok 500 centiméter) volt a vízállás.

A Kettős-Körös I. fokú árvízvédelmi készültsége a dobozi hínál. Kép: KÖVIZIG

 

A Fehér-Körös vízállása Honctőnél, 5.órakor 45 centiméter (I. fok 150 centiméter), Borosjenőnél 318 centiméter (I. fok 500 centiméter) apadó, Kisjenőnél 705 centiméter (I. fok 600 centiméter) itt még gyengén áradó. Magyar területen, Gyulánál a folyó jelenleg tetőzés közelében van, május 23-án, reggel 351 centiméter (I. fok 350 centiméter) volt a vízállás. A Kettős-Körös még lassan árad. Békésnél, május 23-án, reggel 597 centiméter (I. fok 550 centiméter ) volt a vízállás. A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál 39 centiméter (I. fok 250 centiméter), Körösladánynál 395 centiméter (I. fok 400 centiméter). A Hármas-Körös teljes szakaszán nagyon lassan árad, Gyománál május 23-án, reggel 513 centiméter (I. fok 550 centiméter), Szarvasnál 552 centiméter (I. fok 600 centiméter) volt a vízállás.

 

A Fekete-Körös Antnál, május 23-án, délelőtt, várhatóan kilép az  I. fokból, a Fehér-Körös Gyulánál, május 23-án tetőzik I. fokú készültségi szint felett néhány centiméterrel. A Kettős-Körös Békésnél, május 23-án tetőzik 600 centiméter vízállás körül, készültségből - a fehér-körösi tetőzés és apadás függvényében - hétfő éjjel-kedd reggel léphet ki. A Sebes-Körös Körösladánynál I. fokú szint közelében tetőzik, a Berettyó Szeghalomnál nem éri el az I. fokú készültségi szintet. A Hármas-Körös gyomai és szarvasi tetőzése szintén I. fokú készültségi szint közelében következik be. A meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn reggelig 2,1 milliméter területi átlagú csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén.

A hidrológiai helyzetre tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fekete- Körösön és a Kettős-Körösön. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 kilométer hosszú, I. rendű árvízvédelmi töltésből 108 km hosszon tart az igazgatóság  I. fokú készültséget. A védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Segédőri figyelőszolgálat a Kettős-Körös töltésén, Doboznál. Kép: KÖVIZIG


A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt a folyókon árhullámok vonulnak le, megszűnt a belvizek folyókba a gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. Az igazgatóságunk 6 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. I. fokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Holt-Sebes-Körösi, a  Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. II. fokú a belvízvédelmi készültség a Kettős-Körös jobb parti és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi
szakaszokon.

 

Május 23-án összesen 12 szivattyútelep (ebből 2 folyamatos üzemben) üzemel az igazgatóság területén.

 

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.