2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2021. február 10., szerda
Belvíz a Körösök vidékén
Védekezés a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt 24 órában, területi átlagban, mintegy 12 mm csapadékterhelés érte a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjét. A legtöbb csapadékot a romániai Bihar megyében, Biharfüreden (31 mm), a legkevesebbet a romániai Kolozs megyében, Bánffyhunyad állomáson (0 mm) mérték. A legnagyobb hóvastagság Biharfüreden mérhető (33 cm), havat még a romániai Vigyázó állomásról jelentettek (14 cm). A Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG területén az elmúlt 24 órában, területi átlagban 10,2 mm csapadék hullott. A legtöbb a Békés megyei Remetén (14,5 mm), a legkevesebb a Békés megyei Ecsegfalván (5,7 mm) hullott – tájékoztatott a KÖVIZIG.

Belvíz a békéscsabai Nagyréten. Kép: KÖVIZIG

 

 

A lehullott csapadékok hatására kisebb árhullám alakult ki a Fekete-Körösön. A romániai, Bihar megyei Belényesnél kedden reggel, 5 órakor tetőzött a folyó 204 cm-en (I. fok 275 cm), a Belényes alatti folyószakasz végig árad.

 

A magyarországi folyószakaszon várhatóan szerdán tetőzhet az árhullám Antnál, 470 cm körüli vízállás mellett (I. fok 500 cm). A tetőzést azonban nagyban befolyásolhatja a romániai vízgyűjtőn lehulló csapadék mennyisége. A Fehér- és Sebes-Körös, a Berettyó romániai szakaszán a csapadék csak kismértékű vízszintemelkedést okozott.

 

Belvíz a békéscsabai Kisréten. Kép: KÖVIZIG

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő két napban mintegy 20 mm területi átlagú csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén, majd jelentős lehűlés kezdődik, mellyel párhuzamosan a csapadéktevékenység is megszűnik.

 

A KÖVIZIG 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Hétfőn 103-an vettek részt a belvízvédekezésben. Az elöntött terület nagysága 6 ezer 962 hektár (ebből vetés 2 ezer 572 ha, szántó 1 ezer 843 ha, rét-legelő 1 ezer 824 ha, egyéb 723 ha).

 

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Hosszúfoki, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki egyes belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Szeghalmi, a Kettős-Körös jobb parti és az Élővíz-csatorna egyes belvízvédelmi szakokon. Február 9-én, 18 órától egy Hosszúfoki belvízvédelmi szakaszon másodfokra emelkedett a készültség.

 

A KÖVIZIG területén 28 szivattyútelep (ebből 2 folyamatos üzemben) üzemel. Február 8-án az átemelt víz mennyisége 1 millió 278 ezer köbméter volt. A periódus kezdete óta (2021. 01. 22.) összesen 15 millió 273 ezer köbméter vizet emelt át az igazgatóság.

 

Vízfolyás-gátló akadály eltávolítást gépi munkával jelenleg két csatornán végeznek, a Békés megyei Dévaványa térségében és Kondoros térségében, az Új-Szőrhalmi csatornán. Erre azért van szükség, hogy biztosítsák a csatornák vízszállító-képességét.

 

Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.