2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2019. július 30., kedd
Gyula kérdése 11-edjére is: szabad egy táncra?
A szeniorok rácáfolnak a szlogenre: az idősebbek nem hagyják abba hamarébb…
Szerző: Kiss A. János
Immár tizedik alkalommal indították útjára a XI. Országos Szenior Táncfesztivált. Ennek harmadik éve Gyula városa ad otthont. A 356 fellépő táncos július 6-án találkozott a kultúrára, egészségügyre és turisztikára oly sokat adó fürdővárosban. A táncfesztivál rendezője a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége és a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége volt.

Néptáncosok a gyulai deszkákon

 

A XI. Országos Szenior Táncfesztivál óráiban az érdeklődők az Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadán a táncműfaj több alműfaját is megtekinthették. A résztvevő csoportok társastánc, néptánc és egyéb táncos kategóriában nevezhettek a rendezvényre.

 

A rendezvény célja: lehetőséget biztosítani az országban működő szenior táncos csoportoknak a bemutatkozásra, tudásuk összemérésére, hagyományaink ápolására. A rendezők célja az is, hogy a táncosok kedvet csináljanak a közönségnek a mozgáshoz, a felnőttkori tánctanuláshoz és az önfeledt szórakozáshoz.

                                                      

 

Szrenka Pálné főszervező, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke mellett Tolnai Péter, a Békés megyei önkormányzat képviselő-testülete alelnöke, Herczegné Szabó Marianna, a Nemzeti Együttműködési Alap kollégiumának tagja és Krajnik Klára, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának alelnöke köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényt Kiss Tamásné, Gyula város önkormányzatának egyik képviselője nyitotta meg.

 

 

A felvétel az ünnepélyes megnyitón készült

 

Szrenka Pálné lapunknak megerősítette a program országos jellegét, példaként említette azt, hogy 46 produkció bemutatására Vas, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és más megyékből, Budapestről is érkeztek Gyulára fellépők. Azt is elmondta, hogy valamennyi együttes egy e célra készült kupát vihetett haza, függetlenül, hogy milyen eredménnyel távoztak.

 

*

A résztvevők közül igen sokan régi ismerősként üdvözölték egymást, mi a Gyurkó László táncpedagógus vezette békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Szenior Társastánc Klubját képviselő pár, a Hernádi Ferenc – Klaukóné Roszipál Eleonóra kettős bemutatására vállalkozunk ezúttal. Ők két és fél percben egy standard-kűrt mutattak be, aminek tartalma a bécsi keringő – tangó – angol keringő „triumvirátusa” volt.

 

A Hernádi Ferenc – Klaukóné Roszipál Eleonóra párosMindketten – kisebb-nagyobb megszakításokkal –14 éves koruktól hódolnak a társastánc szenvedélynek. Nyíri Lajos tanítványaiként kezdték el a versenytáncot. Az első öt esztendőben más – más partnerrel táncoltak. Mindketten „A” osztályos versenyzőként fejezték be a versenytáncot. Addig sikert sikerre halmozva versenyeztek. Hernádi Ferenc jelentős eredményekkel, dobogós helyezéssel büszkélkedhet, D-1 és C osztályban területi bajnok lett. Klaukóné Roszipál Eleonóra a SAVARIA Nemzetközi és Országos Táncversenyen D-1 osztályban országos bajnok, ugyanekkor C osztályban országos 4. helyezett lett. A következő évben a B osztályban szintén döntős volt, 6. helyezéssel. Majd elnyerték annak jogát, hogy az 1968. évi Berlini Európa Bajnokság sonderklasse kategóriájában versenyezhessenek. Ezt követően a tanulás, a család és a hivatás gyakorlása hosszú szünetet „iktatott” a versenyzésükbe, majd ismét – máig tartóan – ismét táncolni kezdtek”. Szeniorként újra együtt táncolnak – immár 11 éve. Az elmúlt hat évben több formációs versenyen vettek részt nagy sikerrel, a Csabagyöngye szenior társastánc klubjának tagjaiként. Tavaly már egyéni szenior táncversenyzőként is bemutatkoztak.

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.