2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2019. március 01., péntek
Elindult a barcelonai Decidim magyar változata
Innovatív részvételi megoldások az eDemokrácia Műhely konferenciáján
Szerző: Madarász Csaba
A Hogyan hozzunk jó döntéseket? címmel a Cervantes Intézetben tartott műhelykonferencián mutatta be először a magyar közönség számára az eDemokrácia Műhely a Barcelonában fejlesztett, már városok tucatjai által használt részvételi platform, a Decidim magyar változatát. Ugyanitt debütált a Helsinki városa által létrehozott részvételi társasjáték is magyar nyelven. Az eseményt a spanyol és a finn kulturális intézet vezetője, és külföldi szakemberek is megtisztelték jelenlétükkel személyesen, illetve interaktív videokonferencián.

Képünk illusztráció! (Forrás: Cultura - Instituto Cervantes)

 

Az eDemokrácia Műhely két olyan társadalmi és közigazgatási innovációt, jó gyakorlatot mutatott be a 2019. február 21-én rendezett műhelykonferencián, amelyek Magyarországon is erősíthetik a demokratikus működést, az állampolgárok széles körű és érdemi részvételét az önkormányzati és más helyi döntéshozatali folyamatokban.

 

A rendezvényt, amelyet a Cervantes Intézettel és a FinnAgorával közösen rendezett az eDemokrácia Műhely, Inaki Abad Leguina, a Cervantes Intézet és Cita Högnabba-Lumikero, a FinnAgora igazgatója nyitotta meg.

 

Ezt követően interaktív videokonferencián jelentkeztek be a két nyugat-európai országból személyesen a programok vezetői. A Barcelonai Önkormányzat IT-részlege által fejlesztett, nyílt forráskódú Decidim (melynek jelentése spanyolul: mi döntünk) szoftver fejlesztéséről és bevezetéséről Fernando Pindao Sanchez, Barcelona részvételi biztosa tájékoztatta a megjelenteket. A Decidim szoftvert Helsinki városa is átvette, illetve fejlesztett egy saját részvételi társasjátékot. Mindezekről Hettonen Katja Maaret, Helsinki digitális projektmenedzsere beszélt, valamint arról is, hogy hogyan működik a részvételi költségvetés megvalósítása a Decidim segítségével.

 

A Decidim magyar nyelvre lefordított változata a http://d.edemokracia.hu domain alatt érhető el, amelynek fő funkcióit Madarász Csaba, az eDemokrácia Műhely Egyesület szakértője, az egyesület Önkormányzati integritás megerősítése című projektjének vezetője ismertette. Felhívta a figyelmet: a Decidim nemcsak önkormányzatok számára nyújt segítséget, hanem civilszervezeteknek, de akár egy szülői munkaközösségnek vagy társasházi közösségnek is, hogy döntéseiket átlátható módon, a kapcsolódó információk minél teljesebb körű ismerete mellett, a lehető legdemokratikusabban hozhassák meg.

 

A magyar Decidim-platform és a részvételi társasjáték használatához szükséges know-how az eDemokrácia Műhely rendelkezésére áll, azok adaptációjában, a használat megtanításában szívesen működik közre az ország bármely önkormányzatánál vagy civil- és egyéb szervezeteinél, illetve igény esetén bemutatókat is szerveznek az országban.

 

A program eDemokrácia Műhely Egyesület „Az önkormányzati integritás megerősítése” című projektjének volt része.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.