2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2018. szeptember 28., péntek
Együttműködés Békés megye közepén
Gyula hagyományosan, Békéscsaba megújult lendülettel igyekszik profitálni a turizmusból
Szerző: Kiss A. János
„Turizmus Békéscsabán – helyzetkép és szemléletformálás” címmel tartott tegnap rendezvényt a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, a város Csabagyöngye Kulturális Központjának Panoráma Termében. Az esemény egyik figyelemre méltó mozzanata az volt, hogy azon Gyula város turisztikájának két képviselője is előadást tartott. Ez az intermezzo messze túlmutat az idegenforgalom témakörén, s akár lámpásként is szolgálhat(na) a két szomszéd kapcsolatfejlesztésének.

A megszólalók (balról jobbra): Kiss József, Jónás Balázs, Gulyás Péter és Babcsákné Solymosi Tímea

 

A programot a Békéscsabai Turisztikai Egyesület (BTE) elnöke, Gulyás Péter nyitotta meg. Örömmel nyugtázta, hogy a teremben szép számmal jelentek meg a turisztikai szakma leendő képviselői is. (Ahogy tudjuk, a békéscsabai „közgéből” érkeztek a diákok.) Utalt arra, hogy szeptember 27-e a turizmus világnapja, mely idei megünneplésének nemzetközi központja éppen Budapest lett. Az eseményről vidéken is megemlékeztek országszerte.

 

Hangsúlyozta, hogy a BTE és a Gyulai Turisztikai Egyesület együttműködése – nem előzmények nélkül – tovább formálódik, erősödik. Ez azért is fontos, mert a térség a kiemelt turisztikai státusra pályázik. (Várhatóan kormányhatározat is szentesíti majd ezt, méghozzá hamarosan.) A helyi értékek feltárása fontos a turisztikában is, felismerhető ennek közösségteremtő ereje.

 

Az érdeklődők egyik része...

 

Az elnök bemutatta egyesületük tevékenységét. A BTE 2009-ben alakult, jelenleg 40 tagjuk van. A helyi Tourinform Irodát 2016-tól ők működtetik – a város önkormányzatának támogatásával. Példaként említette meg, hogy Békéscsabán a városba érkezők immár közel 60 ezer vendégéjszakát töltenek az év során.(Ennek mintegy 90 százaléka kereskedelmi szálláshelyeken valósul meg.) A város turizmusának fejlődési dinamikáját jellemzi. hogy igen sok és nagy horderejű, ilyen célú beruházás folyik a városban, a jövő is hasonlóan alakul.

 

Gulyás Péter az első előadás(ok) megtartására Babcsákné Solymosi Tímeát, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzserét kérte fel, méghozzá kettős minőségben. A fővárosba utazása miatt távollévő Vass Csaba projektmenedzser a „CsabaPark fejlesztésének új elemei”-ről szóló előadását is ő ismertette, majd saját témáját fejtette ki.

 

...és a másik

 

A Csabapark említését a közelgő újabb kolbászfesztivál is időszerűvé tette. Miután az „kinőtte” a sportcsarnokot és környékét, új, tágasabb helyszíne (talán már jövőre) a Csabapark lesz. Erre a Gyulai úton haladók máris ráláthatnak, ám a négy ütemben megvalósuló fejlesztés „nagykorúsítja” majd. A projektfüzér célja: a kolbászkultusz ápolása, a szórakoztatás és a gasztronómia előtérbe helyezése. A Csabapark területe a Gyulai út, a Körte sor és a Degré utca által határolt jatalmas telek, a parkerdő egésze lesz.

 

Az I. ütem még 2012-ben indult. Ennek objektumai más ma is láthatók. A II. ütem 1 milliárd forintot meghaladó pénzből valósul meg, 2019 őszéig. Ami ennek része: például pálinkamúzeum, bormúzeum, műfüves focipálya létesítése. A Csabaparknak körte-sori bejárata is lesz. A mesterséges tavat már kialakították. A III. ütem megvalósításához úgy 740 millió forint áll rendelkezésre, s a jövő év végéig kell elkészülni vele. Ennek részeként szolgáltatóházat alakítanak ki a volt Trófea étteremből, (nem vizes) csúszdaparkot létesítenek, Sétányok, pihenőhelyek jönnek létre – a tó körül is – megvilágítással. Talán meglepő, de a távolabbi Haán Lajos és a Szabó Pál tér megújítása ugyancsak része ennek a projektnek. A IV. ütem során újabb 1 milliárd forinttal gazdagodik a város. A munkálatokkal 2019 végére végeznek. S a projektütem tartalma? Fejlesztik a kolbászkészítő üzemet, (bármilyen meglepő) sípálya is létesül (műanyag borítással), „hófánk-csúszda”, mászótorony, drótkötélpálya jön létre, s felújítják a műemléki szélmalmot.   

 

Gulyás Péter

 

Babcsákné Solymosi Tímea saját előadása – az ilyen projektnévvel illetett területre utalva – „A Munkácsy-negyed projekt bemutatása” címet viselte. Ha a várost kevésbé ismerők számára is fel akarjuk villantani a helyszínt: ha az Élővíz-csatorna hídján átkelünk, s a Gyulai úton, a kórház felé folytatjuk utunkat, akkor (nagyjából) bal oldalon a kórházig húzódó, jobb oldalon a Munkácsy-emlékházzal bezárólag érintett területről van szó, sőt, még a híd előtt a Csabagyöngye vonala és a Munkácsy múzeum is része a projektnek.  

 

Csaknem 3 milliárd forintot használnak fel a negyed rekonstrukciójára. (Mint hallottuk, ebben nincs EU-s, csak állami pénz.) E projektnek is a jövő év végéig kellett volna megvalósulnia, de a rengeteg tennivalóra tekintettel a befejezési határidő elhalasztását kérték és ezt engedélyezték is számukra.

 

Megújul az Urszinyi-Beliczey kúria, melynek fejlesztése révén méltó helyet kap a megyeszékhely bábszínháza, de más funkciói is lesznek, parkja szintén megújul. A Munkácsy-emlékház megszépül, s 1994 után most megfrissül kiállítása is. E térségbe szobrokat helyeznek el, zenepavilont alakítanak ki. A „Munkácsyban” fejlesztik a borospincét is. A Múzeum állandó kiállítása korszerűsödik, s a bejárati lépcsősorra egészalakos Munkácsy-szobor kerül. De rendezik a könyvtár előtti s melletti parkot is. Kis bizonytalansági hangsúllyal hallhattuk azt, hogy (nyilván nem a projekt részeként) parkolóház lehet a volt Körös hotelből. Rehabilitálják a Kiss Ernő utca – Kórház utca közötti hidat, odébb a gyalogoshidat szélesítik. Az elképzelések között egy sor „szoft-elem” (például programkínálat) is szerepel.

 

Babcsákné Solymosi Tímea

 

Ezután egy „gyulai blokk” következett.

 

Jónás Balázs, a gyulai Tourinform-iroda vezetője a gyulai TDM- (Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezetet mutatta be. (A „desztináció” fogalmának jelentése ez esetben: „élményközpont” lehet.) Gyula vonzerejét az idegenforgalmi komplexitásban kereshetjük – tudtuk meg. A turizmus Gyulán a virágkorát éli. Minden más mellett nagy hangsúlyt fektetnek a programkínálatra. Az előadó szinte teljes részletességgel tárta fel a témát, érzékelhetően semmit sem kívánt eltitkolni. Hangsúlyozta az aktív turizmus, a gasztronómia jelentőségét is. Kiderült, hogy Gyula egyaránt jól áll a szálláshelykínálat mennyiségi és minőségi biztosításában.  Persze, igyekeznek még több panzió nyitását előmozdítani. Van 10 nagy hotel a városban, de a vendégek felét magánszálláshelyek fogadják. A 2010-es (amúgy sem csekély) vendégéjszaka-szám mára megduplázódott. Gyula turisztikai kínálatának hangsúlyos eleme a kultúra, de a most 150 éves kolbászgyártás, a sör- és pálinkakultusz is kínálatukban szerepel. Persze a természeti környezet sem utolsó szempont.

 

TDM-szervezetük 2010-ben alakult. Működésük lényege: szoros együttműködés a partnerek között. A továbblépés célja: Gyulát 10 év múlva a nemzetközi gyógyhelyek között szeretnék látni. Gyula rendszeresen az ország 10 legnépszerűbb városa között található. Most a román piac meghódításán fáradoznak. Hallottunk honlapjukról, Facebook- és instagram-kapcsolatukról, a kedvezményeket nyújtó városi kártyáról. Garantálják, hogy a Gyulán tartózkodók minden egyes nap találkozhatnak valamilyen programmal.

 

Jónás Balázs

 

A záró előadást Kiss József, a Gyulai Turisztikai Egyesület elnöke tartotta. Gyula és Békéscsaba együttműködésének fontosságát emelte ki ő is, például a turisztika területén. Az egyesület 1991-ben alakult, rövid ideig Gyulai Idegenforgalmi Kamara néven működött. Céljuk: hozzájárulni ahhoz, hogy a turizmusban érdekeltek maximális hatékonysággal működhessenek – immár a közép-békési térségben. A mintegy 150 fős tagságot olyanok alkotják, akik tevékenysége valamilyen módon a turisztikához kötődik. Turisztikai marketingjükben fontos szerepe van az oktatásnak, legyen az szakmai, vagy például adózási és más.

 

Jelezte: a vendégéjszakák növekedése mellett fontos figyelni a vendégek költésére is. Egyaránt figyelmet kell fordítani új vendégek megnyerésére, illetve a visszatérőkre. Az egyesület átadja tagjainak a felmerült ötleteket. Az egyesület érdekképviseletet is ellát, egyezteti az érdekeket. Segítik a turisztikát érintő helyi szabályozások megalkotását, a tagságot értesítik a pályázati lehetőségekről. Komolyan veszik, hogy a turisztikában érdekeltek leüljenek egy asztalhoz, s akár vitázzanak is – ez jót tesz az eredményességnek. Gyulán is örülnek annak, ha kiemelt turisztikai térség részesei lehetnek majd. S ebben kitüntető szerepe lehet Gyula és Békéscsaba, valamint környékük turisztikai együttműködésének. Ennek gyümölcse lesz, ha közös termékeket tudnak majd kínálni. A „térségi szemlélet” meghonosodása új dimenziót kínálhat majd az itteni turisztika számára. Alapelvként idézte: minden érkező vendég lehetőség a turisztika szereplői számára. Fontosnak ítélte, hogy a fejlesztések emberléptékűek legyenek, s a helyi lakosság is hasznosítani tudja azokat. Kiss József szólt továbbá az egyesület által szervezett tanulmányutak jelentőségéről.

 

Zárszavában Gulyás Péter elmondta, hogy terveik szerint október 18-án, csütörtökön (s remélhetően ismét a Csabagyöngyében) folytatódik e nyilvános program (a Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén elnevezésű EU-s projekt részesként). Ezt követően szűkebb körben pódiumbeszélgetés folyt Békéscsaba és Gyula turisztikai együttműködéséről.

 

Kiss József

 

 <
+++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.