2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2018. szeptember 25., kedd
Folytassa, Czene-tanya!
Én nem értek annyira hozzá, de ez nagyon szép – mondta a házigazda
Szerző: Szőke Margit
Híven és bátran! – idézi Gyulán, a Megyeház és Munkácsy utca sarkán álló épületen az emléktábla Pfeiffer Ede Sándor világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karnagy jelmondatát. Az emléktáblával 2001 júliusában jelölte meg az épületet a Gyulai Zenei Napok Alapítvány, avatóbeszédet Dancs László, Gyula akkori polgármestere mondott. Minden évben a megemlékezők koszorút helyeznek el az emléktáblánál – így volt ez most is, 2018. szeptember 15-én. Azonban most a fáradhatatlan, lánglelkű szervező, az amerikai-magyar állampolgár, Czene Ferenc nélkül. Czene Ferenc itthon, 2018. június 28-án elhunyt a gyulai kórházban. Czene Ferenc hamvait háza falának fülkéjében helyezték el, gyermekei, barátai július 29-én búcsúztatták el a Czene-tanyán. Lám, a Pfeiffer-zászlót, a Czene-zászlót tovább vitték, Pfeiffer Ede emléktáblájánál és Czene Ferenc házában is, a VIII. Gyulai Zenei Baráti Találkozón. A Czene-tanyán, az emlékkoncerten jelentette be Gizella Czene, hogy a szemekből áradó biztatás láttán a folytatás mellett döntöttek.

Emlékezés Gyulán, a zeneiskola-alapító Pfeiffer Ede Sándor emléktáblájánál

 

Gyulán, a Megyeház és Munkácsy utca sarkán álló emléktábla hirdeti, hogy e házban élt Pfeiffer Ede Sándor – 1906-1976 -, a Viharsarok zenei életének megalapítója, Európa-hírű hegedűművész, zenepedagógus, karnagy, a Magyar Királyi Zenede tanára, Gyula hű polgára. E ház emeletén működött 1935-től a városi zeneiskola 4 tanszakkal, Pfeiffer Ede irányításával. Munkásságát 1957-től Amerikában folytatta, elismerést szerezve hazájának. Az emléktábla 2000-ben készült el. Pfeiffer Ede Sándort 1935-ben küldte a Viharsarokba Hóman Bálint kultuszminiszter az állami zeneiskolák megalapítására. Pfeiffer Ede érdeme a gyulai, orosházi, hódmezővásárhelyi zeneiskolák létrehozása.

 

Az emléktáblánál tartott koszorúzáson az USA-ban élő dr. Neszlényi Lászlóné Pfeiffer Judith, Pfeiffer Ede zongoraművész, zeneszerző lánya, dr. Perjési Klára, Gyula 2002 és 2010 közötti polgármestere és Kepenyes Pál, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese emlékezett. A művészeti iskola kebelében működő zeneiskola egyik termét az alapító után Pfeiffer-teremnek nevezték el. Létrejött a Gyulai Zenei Napok Alapítvány, a Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozata, melyet a Zenei Baráti Találkozó követett, immár nem a városban, hanem a Czene-tanyán. A Szabad Gondolatok Otthonát – mint ő nevezte - felépítő Czene Ferenc halála után barátai a folytatás mellett döntöttek, emlékkoncertet rendeztek tiszteletére, megelőzően megkoszorúzták Pfeiffer Ede emléktábláját, jelezve, az eredeti gondolat nem halt meg.

 

A Czene-tanyában rendezett emlékkoncerten Neszlényi Pfeiffer Judith emlékeztetett, hogy a ház nemcsak a szabad gondolatok, hanem a zeneművészet otthona is. A gyulaiak elmaradásával helyükbe a szegediek léptek dr. Ábrahám Mariann zongoraművésznek, zenetudósnak, hazai és európai szakmai szervezetek vezető egyéniségének ajánlásával. És a szegediek jöttek, messzebbről is eljöttek, hogy bemutassák művészetüket. Neszlényi Pfeiffer Judith elmondta azt is, hogy édesapja és Czene Ferenc jó barátok voltak. Az eltelt, közel húsz évben rendeztek zenei programokat Los Angelesben, és folytatták itt, Gyulán. A zenei rendezvényekhez Los Angelesben gyűjtöttek pénzt, volt, aki 50 centet, és volt, aki 50 dollárt tudott adni. A koszorúzáson és az emlékkoncerten is jelen lévő Gizellát, Czene Ferenc lányát úgy mutatta be, hogy mindenben segítette édesapját. Szeretettel vagyunk itt, mint ahogyan ez a mozgalom is így valósult meg – hangoztatta Neszlényi Pfeiffer Judith.

 

Értük, az ifjú tehetségekért jött létre a rendezvény – szegediek, békéscsabaiak és tanáraik a gyulai Czene-tanyán

 

Nagy Bálint az emlékkoncerten elmondta, hogy 2013-ban jött először a Czene-tanyára a házigazda meghívására, és akkori látogatása nyomán írta meg A Szabad Gondolatok Otthonában című versét. A vers olyannyira elnyerte a házigazda tetszését, hogy kinagyított részlete ott olvasható a nagyterem mennyezetén.

 

Dr. Zsigmond Zoltán és dr. Zsigmondné dr. Pap Éva a szegedi konzervatórium tanárai, a férj Békéscsabán is tanít. Ők és tanítványaik, a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumának és a Békéscsabai Szakgimnáziumának hallgatói adták az emlékkoncertet. Dr. Zsigmond Zoltán elmondta, hogy a Czene Ferencből áradó bátorítás és úriember mivolta mindig lenyűgözte őket, mindig, mindent megtettek, hogy itt lehessenek. Fantasztikus zenészek, zongoristák játszottak itt. Czene Ferenc azt mondta ilyenkor:

 

– Én nem értek annyira hozzá, de ez nagyon szép.

 

Az emlékkoncert és közönsége

 

A Czene-tanya különleges, Liszt és Chopin korából származó zongoráján játszhattak – Neszlényi Pfeiffer Judith megfogalmazásában – az ifjú művészek. A csodahangszert megkímélték a háborúk, a zivataros idők.

 

 – A ház állni fog, a zongora itt lesz és a szabad gondolatokat soha semmi nem tudja megállítani – mondta a zeneiskola-alapító Pfeiffer Ede lánya. Czene Gizella emlékeztetett, több, mint két hónapja, hogy édesapja meghalt, de mintha itt lenne. – Fönntartjuk a házat, legyen mindenki háza, mindenki gondolatáé legyen – jelentette be. Az USA-ban élő Gizella elmondta, legszebb örökségeként őrzi édesapjától kapott magyarságát. Ő félig magyar, gyermekei negyedrészt, férje egyáltalán nem, de ők is a folytatás mellett vannak.

 

Klinkovics Márta, a VIII. Zenei Baráti Találkozó főszervezője bejelentette, hogy Varga Árpád Zsolt, a Czene Ferencről szóló dokumentumfilm rendezője a film befejezéséhez közeledik, a bemutatót márciusra tervezi. A Czene Ferencről szóló, A küldetés című könyvet további dokumentumokkal egészítik ki. Az újrakiadás költségeit Czene Ferenc barátja, Dolinszky János állja.

 

Az emlékkoncerten Bach-Kurtág, Chopin, Dvořák, Poulenc és Vecsey Ferenc művei hangzottak el az ifjú klarinétos, hegedűsök és zongoristák előadásában. Előadó volt a tanár házaspár, dr. Zsigmond Zoltán és dr. Pap Éva, Csukor Bálint, Valach Georgina, Dere Máté, Csukás Eszter, Sztojka Máté, Sztojka Martin, Ábrahám Mátyás és Gyúró Dávid. Tanáraik Bereczki Julianna, Kolbné Dancsik Nóra, S. Dobos Márta, Uhrin Viktor, dr. Zsigmondné dr. Pap Éva, dr. Zsigmond Zoltán és Gyenge Gyula voltak. Az emlékkoncert legjobb előadójának Gyúró Dávidot választotta a zsűri, a Neszlényi Andor-díjat Ábrahám Mátyás vehette át.

 

Neszlényi Pfeiffer Judith (középen) szakmai tanácsokkal látta el az ifjú művészeket, balról a Zsigmond házaspár

 

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.