2022. augusztus 8., hétfő,  László
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
2018. május 26., szombat
Elhunyt Kocsik József (1937–2018)
Demokrata, aki másokért élt, s szenvedélyesen elutasította a múltban, a jelenben, a Romániában és Magyarországon – bármikor, bárhol – hatalmaskodó önkényuralmat
Szerző: Faragó Péter (Nyugati Jelen)
Kocsik József, egy igaz ember elhunyt. Súlyos betegség után Aradon, május 24-én, csütörtök délután érte utol a halál. Ma (romániai időszámítás szerint) 14 órakor, az aradi Felső-temetőben vesznek tőle végső búcsút. A gyorsan jött temetés alighanem sokak – sokunk – számára nem teszi lehetővé a mostani személyes búcsúzást, de bármikor megtehetjük majd, hogy egy szál virággal a kezünkben lerójuk kegyeletünket a sírjánál. S egykor talán odakerülhet annak a könyvnek egy példánya is, melynek elkészültét már nem érhette meg: szeretett fia 1999-es, tragikus halálának „emlékköve”… A gazdák körében Magyarországon is, Európában is jól ismert, szerény, ennek ellenére – vagy éppen ezért – a világra nagy hatással bíró Kocsik Józsefre Faragó Péternek, az RMDSZ Arad megyei elnökének a Nyugati Jelen című napilapban megjelent nekrológjával emlékezünk.

Kocsik József (1937. február 14–2018. 05. 24.)„Búcsúzni sosem öröm. A búcsú mindig szomorú, különösen, ha rokontól, baráttól kell búcsúznunk. Fájdalmas is, ha örökre búcsúzunk olyasvalakitől, aki hozzánk közel állt, a szívünknek kedves, része volt életünknek.

 

Kocsik József, Jóska „elment”. Sokunknak barátja, még többünknek évtizedeken keresztül harcostársa volt. Személye, neve, munkája a kezdetektől a mostanig összefonódott az RMDSZ aradi történetével.

 

Már 1989 decemberében ott bábáskodott az Arad megyei szervezet születésénél és aktív tagja, egyik vezetője maradt az RMDSZ-nek, a megyei szervezet Állandó Tanácsának haláláig, hosszú ideig Mosóczy-telep kerületi szervezetének elnöke. Ha kellett, házról házra járt, gyűjtötte a magyar gyermekeket, hogy ne szűnjön meg a kerületben a magyar iskola, óvoda. Ha a szükség úgy hozta, zokszó nélkül vállalta a kétnapos vonatozást, mert a parlamenti választásokkor Alexandrián iktattatnunk kellett az RMDSZ jelöltlistáit.

 

Elnöke volt az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének, országos alelnöke a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének. Vezető volt, de egyúttal napszámos, kétkezi munkás is, nem egy alkalommal pedig – ha nagyon kellett – mecénása az Arad megyei magyar gazdamozgalomnak. Szakmai berkekben olyan ismertségre, elismertségre tett szert, olyan kapcsolati hálózatot épített ki céltudatosan itthon és az anyaországban is, amilyennel Erdélyben csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Szüntelenül járta a magyarlakta falvakat. Szervezett, buzdított, tanított, s az idők folyamán szállóigévé vált az a mondata: „Csak azt akarom mondani: hatalmas lehetőségek vannak!”.

 

Kocsik József magyar ember volt. Önérzetes, öntudatos, példamutató, egyenes derekú magyar ember.

 

Isten veled, Jóska!

 

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete nevében

 

Faragó Péter elnök”<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.