2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2023. január 03., kedd
Súrlódásokkal teli világ
Korszerű szabályok kellenének – Vagy valami más is?
Szerző: Szőke Margit
A patinás kisváros dohányboltjába bement a biciklitulajdonos, míg bent volt, arra járt egy gyengén látó, aki belebotlott a járdán hagyott nagykormányú kerékpárba. Úgy belebotlott, hogy a lábára esett a bicikli pedálja. – Nem tud vigyázni? – förmedt rá a bicikli boltból kiérkező gazdája. Mivel éppen a bolt bejáratával szemben hagyta a kerékpárt a gazdája, adódott a válasz: - Inkább vigye be magával legközelebb a biciklijét is...

Felgyorsult a világ. A kép illusztráció. Kép forrása: Depositphotos

 

Három lépésre volt a kerékpártároló, de nem oda tette biciklijét a gazdája. Azzal indokolta, hogy félti a különleges kormányt. Szerencsére, épp arra járt egy gondozónő és megnézte, vérzik-e a balesetet szenvedett látássérült ember lába. Sokáig kellett borogatni a lábát, mire meggyógyult – emlékezett vissza emberünk.

 

A városokban, a járdák szélességét manapság sok minden keskenyíti. Az éttermek asztalokat, ülőhelyeket raknak ki, a boltok, bazárok a kihelyezett árukínálattal csalogatják be a vevőket. A járda egyre keskenyebb. Már egyre nehezebb két, szembejövő embernek elmenni egymás mellett.

 

A fővárosban, a két villamossín közötti szűk helyen, le kellett tenni a csomagot, mígnem figyelmes járókelő érkezett, aki szólt a látássérültnek, hogy az orra előtt meredezik egy roller kormánya. Éppen kívül volt a fehér bot hatótávolságán. Ezért nem észlelte. Szerencséje volt, megúszta a feje az ütközést. Most. A fővárosban egyre több a roller, gyakran szanaszét hagyva, új veszélyekkel.

 

Az élet minden területén, új és új szabályok kellenének. Nemcsak a sérült embereknek gyűlik meg a baja manapság másokkal. Száguldoznak a gyalogosok, a biciklisek, a rolleresek, az autósok. Addig is, míg nincsenek kort, jelenséget jobban követő szabályok – tökéletes világ sose lesz -, nem lehetne kicsit jobb – és nem rosszabb - szándékkal figyelni egymásra? Csak úgy. Szabályok nélkül, belső érték szerint.

 

 

Kép: Felgyorsult a világ. A kép illusztráció. Kép forrása: Depositphotos<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.