2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2022. március 11., péntek
Ki fizeti meg a háború árát?
Más népek élete, politikai rendszere befolyásolásának sátáni útja az erőszak - Publicisztika
Szerző: Szemenyei Sándor
Az orosz hadsereg átlépte Ukrajna határait; Putyin elnök parancsára megkezdődött a háború. Rettegés, bizalmatlanság üli meg az ukrán nép lelkét, mind többen válnak áldozatává a fegyveres harcoknak: meghalnak, vagy idegen földre menekülnek a háború okozta szenvedések elöl. Vannak narratívák, amelyek hangoztatják: Ukrajna rászolgált az oroszok haragjára, és sorolják, milyen cselekedetekkel, történelmi vétkekkel váltotta ki Putyin elnök haragját a szuverén állam. Noha van igazságtartalma a vádaknak, arra azonban nem adnak okot, hogy Oroszország gyilkos háborúval orvosolja sérelmeit. A háború nem megfelelő eszköze az államok közötti konfliktusmegoldásnak. Ennek bizonyítéka a 20. század két nagy háborúja is.

A kép illusztráció. Forrás: Alamy

 

Az első háborút követő békeszerződések nem hoztak békés éveket. Végtére is, ahogy Szent-Györgyi Albert írja: „négy évnyi mészárlást nem lehet testvéri csókkal lezárni”. Az első háború után húsz esztendővel, Európa fölött újfent ott lebegett a kard, amely lesújtott, és a második háborúba juttatta a világot. Milliók halála árán aztán, az is véget ért. Úgy tűnt 77 éven át, hála az Európai Uniónak, Európában fészket rakott a béke fehér galambja.

 

Napjainkban azonban az orosz fegyverek tüzétől a béke üdve elillanni látszik. A 42 millió lakosú, Európa második legnagyobb területű országát megtámadta a Kelet nyugtalan hadi óriása, Oroszország. Ukrajna lerohanásának cselekménye már korábban felderengett. Az emberek és a nemzetek között terebélyesedett a gyűlölet, az ellenségeskedés, örvénylett a félelem, az együttműködés szálait roncsolta a lélekgyilkos propagandagépezet. Ezek már sejtették: háború lesz Ukrajnában. A háborúknak ugyanis nem akkor kezdődnek, amikor eldördülnek a fegyverek, a talányos hadgyakorlatok, a hamis hírek terjesztésével, a nemzetek elleni uszítással, fenyegetéssel, a gyűlölet keltéssel, ahogy Szent-Györgyi írja: „a háború már elkezdődik; hasonlóan a betegséghez, az sem akkor kezdődik, amikor a beteg láza 40 Celsius fokra felfutott”.

 

Tudjuk, Ukrajna és Oroszország éveken át kölcsönösen halmozták a békétlenség mételyét, de az ily módon létrejött konfliktusok rendezésnek mélységesen elítélendő módja az agresszió: a városok rommá lövése, vétlen emberek, családok földön futóvá tétele. A hatalom, az erőszak terében gondolkodó és cselekvő Putyin palotájának arany termeibe nem hallatszik fel a szenvedők sikolya, ezért számára emberek ezreinek halála vélhetően nem annyira dráma, mint inkább statisztika.

 

Úgy tűnik Európa jó ideig nem lesz már békés kontinens, erősödik a harci zaj. Sóhajtozik, megoldásokat keres a kontinens; egyre világosabb számára, hogy egyetlen eszköze van az agresszor ellen, a jog és az erkölcs, az összefogás, a szolidaritás, a tisztesség, a méltányosság ereje. Persze ezek „könnyű” fegyverek a békevágy beteljesüléséhez. De talán megakadályozhatják, hogy lángra lobbanjon Európa, és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin belássa: más népek élete, politikai rendszere befolyásolásának sátáni útja az erőszak.

 

A háborúnak előbb - utóbb vége lesz, és a vezetők kezet fognak... De, ahogy egy palesztin költő írja: „... az az öregasszony ott marad, várja a halott fiát és az a lány várni fogja szeretett férjét, és azok a gyerekek várják majd bátor apjukat”. Ők fizetik meg a háború árát!

 

 

A kép illusztráció. Forrás: Alamy<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.