2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2022. március 02., szerda
Zárójelentés napjainkról
Számtalan esetben, még a történelem palettáján sem derült ki a teljes igazság – Publicisztika
Szerző: Zsidov Magdolna
Békésen hajtottuk fejünket este álomra, reggel meg, miután a korai híreket hallgattuk, azzal szembesültünk, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Elképedve meredtünk magunk elé, hiszen néhány nappal előbb azt hallottuk Putyin elnök kijelentéseiből, hogy Oroszországnak nincs szándékában megtámadni Ukrajnát, a határaihoz kirendelt hatalmas orosz haderő, pusztán hadgyakorlat részét képezi. Előre bocsátom, sem politikai, sem katonai szakértő nem vagyok, nem hogy nem vagyok, egy icurka-picurkát sem értek hozzá, pusztán a hírekből, a hallottakból állítottam össze egy látleletet, amit ebben a „zárójelentésben” foglalok össze.

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Közvetlenül a háború kitörése után, statisztikai jelentések is napvilágot láttak, miszerint az emberek 52 százaléka teljes mértékben elítéli az orosz „demilitarizációs” szándékot, míg 20 százaléka csak részben, 10 százaléka egyáltalán nem tudja megítélni, a másik 10 százalék viszont nem árulta el a véleményét, a maradék százalék oroszbarát, szerintük Ukrajna agresszor, és megérdemli az orosz csapást, megérett arra, hogy megsemmisítsék. A közvéleményben úgy él, hogy Orbán Viktor baráti kapcsolatot ápol Putyin orosz elnökkel, sőt, alig két héttel a katonai támadás előtt Putyinnal tárgyalt, ahogy mondta „békemissziós” céllal. Az M1-es és a többi köz- és kormány közeli csatorna, gyakorlatilag csakis az orosz hivatalos tudósításokat adja le. Más forrásokból viszont tudni, hogy Oroszországban még azt a szót sem szabad kiejteni, hogy „háború”. Az orosz katonák, miután szembesülnek a harcvonalakon a valósággal, küldik haza szeretteiknek üzeneteiket, hogy háborúban vannak, és élet-halál harc folyik. Ismerté vált egy orosz katona mobilján írt üzenete, amiben éppen erről írt édesanyjának, majd néhány órával később már halott volt. Nem tudnék pontos és hiteles adatot nyújtani a két fél hadieszköz készletéről, de nyilván fölényes előnyben vannak a támadó oroszok, harci eszközökben, de haderőben is.

 

Lapozzunk vissza a történelmi eseményekben.

 

Budapesten, 1994-ben, volt egy komoly nemzetközi tanácskozás, amelyen a nagyhatalmak, köztük Oroszország, az EU, valamint az ENSZ részéről ünnepélyes aláírásra került sor, amelyben Ukrajna határainak sérthetetlenségéről állapodtak meg. Ennek cseréjében Ukrajnának meg kellett semmisíteni a Szovjetunió idejéből megmaradt atomkészletét, és le kellett állnia hadserege fejlesztésével, amiknek Ukrajna maradéktalanul eleget tett. Ennek következménye lett, hogy 2014-ben Ukrajna minden ellenállás nélkül elvesztette a Krím félszigetet. Ezt követően Ukrajna belátta, hogy az oroszokkal bármilyen megállapodást aláírnak, az nem életbiztosítás, tehát erre fel kezdték fejleszteni a hadseregüket és hadászati eszközeiket. Hogy most hol tartanak, ezt nem igazán tudni, de talán Putyin már látja, hogy a jövőben sokkal nagyobb ellenállásra számíthat, ami lényegesen több emberáldozattal, károkkal járhat. Talán, de csak talán, ez is oka lehet annak, hogy most látta elérkezettnek az időt, hogy megtámadja Ukrajnát. Putyin időközben tudós talárt öltve megírta nagy értekezését egy orosz irodalmi lapba a történelmi múltat ecsetelve, amiből az derült ki, hogy, olyan, mint Ukrajna nem is létezik, mindig is orosz volt. Tekintsünk vissza jóval korábbra: 1490 táján már létezett a kijevi nagyfejedelemség, és bár a moszkvai uralkodók viselték a fejedelem, nagyfejedelem címet, de a valóságban csak később, 1540 táján, IV. Iván nagyfejedelemségével jött létre az egységes orosz állam. Történelmi csemege, hogy Mátyás király annak idején katonai ismerteket cserélt a kijevi fejedelemséggel.

 

De térjünk vissza a múltból a jelenbe, mert a múlt történelem, a jelen meg állapot. Tehát a jelen fő baja az, hogy Ukrajna a nyugati államokkal kíván szövetségben élni, tehát EU és NATO tagállami akar lenni. Ez lett Putyin elnök szemében szálka, mivel a hatalmát ebben látja veszélyeztetve, hiszen Kínával közösen egy új világrend kiépítése is reménylett lehetőség lett előtte.

 

A hírek rengetegében félelmetes, amivel szembesülnünk kell, és nem lehet azon felháborodni, hogy ki ezt, ki azt tartja igaznak és elképzelhetőnek. Mint tudott, manapság a háborúk egyre inkább a kibertérben kezdődnek, és folytatódnak, de talán javarészt még ott is dőlnek el. Amikor nyilvánvaló lett - az amerikai bejelentéseket igazolva - a katonai beavatkozás várható kezdete, akkor a NATO fel akarta ajánlani Ukrajnának, hogy segíti őt azzal, hogy elektronikusan zavarja az oroszokat. Ezt Orbán Viktor megvétózta - hogy milyen okból kifolyólag, ezt nem tudni, de ennek az írásnak nem is célja ennek kiderítése, csak, mint tény került kifejtésre -. Az eredmény nem maradt el, az orosz haderő a teljes ukrán légvédelmet még a földön megsemmisítette. Erről persze nem hallani a magyar adásokban, legfeljebb YouTube csatornákon. Most az USA-n kívül, saját elhatározásból, számos NATO-ország szállít fegyvert Ukrajnának. Ebben az ügyben is kétféle hang hallatszik, egyrészt a közmédiában azt ontják, hogy az ellenzék magyar katonákat akar küldeni a hadszíntérre, míg Orbán Viktor ezt nem engedi, nehogy Kárpátalja magyar népessége ezeknek a fegyvereknek a használata által vesszék el életüket. Céljuk, hogy hazánkban fennmaradjon a béke. „Költői” kérdés, lehet békében élni olyan körülmények között, amikor szomszédos országban szenvednek háborút, nemcsak azon ország népessége, hanem magyar gyökerekkel élők is? A cikk szándéka nem pártálláshoz tartozás kinyilvánítása, de szándéka a hitelesség, tehát az, hogy a valóságban az ellenzék javaslata az, hogy a NATO álláspontjával azonosuljunk, amiben viszont nem szerepel katonai erő küldése, csakis önkéntes alapon védelmi fegyverek küldése.

Érthető, hogy a háborút kirobbantó félt ez bőszíti, hiszen így késik a villámháborús győzelme.

 

Hogy a háttérben mégis mi folyik, szemfényvesztés, vagy népbutítás, még nem látni tisztán, de számtalan esetben, még a történelem palettáján sem derült ki a teljes igazság. A megtévesztés magas iskolája az emberiség ereiben csordogál. Egyet tehetünk, mint átlagos polgárok, bízunk azokban, akik valóban az igazságot, a békés egymás mellett élést munkálják.

 

 

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.