2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2022. február 17., csütörtök
Választás - 2022
A nép nem urat választ magának! - Publicisztika
Szerző: Szemenyei Sándor
Választásra készülnek országunk választójoggal rendelkező polgárai. Arról fognak dönteni, kik legyenek a törvényhozás, az országgyűlés tagjai. A szavazást kampányidőszak előzi meg, azzal a céllal, hogy a jelöltek és a pártok megszerezzék a szükséges szavazatokat.

Választás – 2022. A kép illusztráció. Forrás: Colombia

 

Kampány idején, az utcákon, tereken arcképek, plakátok, szórólapok tarkállanak, a nyomtatott és az elektromos médiában hirdetések jelenítik meg a jelöltek, pártok választási ajánlatát. A kampányeszközök között csak elvétve szerepel a jelöltek közötti vita, noha az érdemben hozzájárulhatna a jelöltek alkalmasságának lényegi megítéléséhez. A választási kampány hevében irányadó intelem (lenne?!), hogy az ellenfél feletti győzelem érdekében nem használható erkölcsbe, jó ízlésbe, „jogba” ütköző eszköz. Jelesül: mások tudatos, rosszindulatú lejáratása, karaktergyilkos nyelvi háború, gyűlöletkeltés, álhírek terjesztése, stb.. Az effajta kampányeszközök alkalmazása akadályozza, hogy a választópolgárok saját meggyőződésük alapján dönthessék el, ki legyen az a jelölt, aki megválasztása után államférfiúi viszonyulással képviseli javukat.

 

E gondolat mentén haladva, Szent-Györgyi két közéleti szerepet különböztet meg: a jó politikus és az államférfi típusát. Lényeges különbség közöttük, véli, hogy a politikus a következő választásra gondol, az államférfi a jövő nemzedékre.

 

A képviseleti demokráciáknak szerte a világban megvannak a gyermekbetegségei. A modern társadalmaknak nyereség, ha azon melegében érzékelik a demokratikus elvektől való eltévelyedést, mert akkor gyógyítani tudják még a „kóros gócokat”. A terápiához tengernyi „javallat” fogalmazódik meg a politikai irodalomban, melyek rendre hangsúlyozzák a demokratikus elvekhez való következetes ragaszkodást, mint például a választások igazságosságának, tisztaságának szavatolása, vagy a társadalmat végletesen megosztó „pártcsaták” hevének szolidabbá tétele. Fontos továbbá a hiteles tájékoztatás védelmezése, hiszen a tudatlanságban tartott választó hajlamos arra, hogy a médiumok által formált közvélemény diktátumának engedelmeskedjen, és ne önmagába mélyedve gondolkodjék, és gyakorolja demokratikus jogait. Mindazonáltal, ahogy egy ausztrál jogtudós fogalmaz: „a jól értesült választópolgárok akaratának kifejeződése nélkül a választás, és egyben a változás demokratikus és törvényes módja eredménytelen.”

 

A változás nem történik meg máról holnapra. „A demokráciáért – a valódi demokráciáért – folyó küzdelem, írja Kapelner Zsolt, évszázadok óta tart, és előre láthatóan még hosszan elhúzódik. Mégis alapvető jelentősége van annak, hogy tudatosítsuk: a demokrácia az, amikor a nép saját maga ura, nem pedig az, amikor magának választ urat”.

 

 

Kép: Választás – 2022. A kép illusztráció. Forrás: Colombia<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.