2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2021. február 15., hétfő
Kizsákmányolták a prostituáltakat
Emberkereskedelem miatt emelt vádat a Békés Megyei Főügyészség - Akció angol városokban
Szerző: Sz. M.
A Békés Megyei Főügyészség bűnszövetségben elkövetett emberkereskedelem, kerítés és prostitúció elősegítése miatt emelt vádat 7 elkövetővel szemben, akik 2011 és 2017 között, az Egyesült Királyságban, 26 sértett nő kizsákmányolásával 40 millió forintra tettek szert. A prostitúció kizsákmányolására, mint a modern kori rabszolgaság jelenségére mutat rá a 2017-ben, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a londoni Metropolitan Police emberkereskedelemre szakosodott munkatársainak, közös nyomozócsoport keretében eredményesen összehangolt munkájával indult büntetőeljárás. Egy Békés megyei, tarhosi család három tagja 2011-2012-ben költözött ki Londonba, majd a közösségi médiában feladott hirdetésekkel toboroztak Magyarországról nőket prostitúciós munkára - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Huszonhat magyar nő kizsákmányolásával 40 millió forintra tett szert a bűnbanda. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

Kezdetben a bérelt lakás egyik szobáját adták ki erre a tevékenységre. Később ingatlanokat béreltek, kezdetben a fővárosban, majd jellemzően angliai nagyvárosokban, amihez segítséget nyújtott nekik békéscsabai születésű, kint élő bűntársuk. A bűnszövetség vezetői a sértetteknek segítettek megszervezni a kiutazást, a szállást, a telefonos elérhetőséget, a napi ellátást. A két férfi és női társuk a sértettekről szexuális fényképeket készítettek, amit prostitúciós szolgáltatást kínáló internetes felületeken helyeztek el és a profilt folyamatosan frissítették. A prostituáltakat közvetlenül jellemzően nem lehetett megkeresni, hanem a bűnszövetség vezetői három vádlott társukat úgynevezett recepciósként alkalmazták, akik a hívásokat fogadták, a helyszínt, a szolgáltatás jellegét és a tarifát leegyeztették. A sértettek a bevételük felét adták oda kizsákmányolóiknak. A vádlottak 6 év leforgása alatt legalább 40 millió forint illegális jövedelmet szereztek tevékenységükből. A sértett nők közül 15-en, kilátástalan életkörülményeik miatt, olyan kiszolgáltatott helyzetben voltak, hogy más választás hiányában döntöttek a prostitúció mellett, így sérelmükre bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettét követték el a terheltek. További 11 sértett esetében az üzletszerű kerítés és a prostitúció elősegítése róható a vádlottak terhére.

 

 

A főügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a bűnszövetség 3 vezetőjét és az ingatlanok bérlésében szerepet játszott társukat még beismerésük esetén is végrehajtandó szabadságvesztésre, a megszerzett vagyon elkobzására ítélje a bíróság. A recepciósokkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozták mértékes indítvánnyal.


Az ügyben a bizonyítékok egy része az Egyesült Királyságban, míg más része Magyarországon volt elérhető. A közös nyomozócsoportban a Békés Megyei Főügyészség vezetésével együttműködő magyar és angol nyomozók egy időben, mindkét helyen tudták biztosítani a vádemeléshez szükséges bizonyítékokat. Ezek átadása a magyar hatóságnak az Eurojust koordinálásával létrejött együttműködés keretében lényegesen gyorsabban és hatékonyabban valósult meg, mint a hagyományos jogsegélyügyintézés keretében - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.