2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2021. február 12., péntek
A fejük levágását ígérte
Testvérével fenyegette meg a férfi volt élettársát a dombegyházi buszmegállóban – Állapotos élettársát bántalmazta az orosházi férfi – Kábítószer-termelő Dobozon
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kezdeményezte a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 43 éves és egy 34 éves békéscsabai férfi letartóztatását. Az idősebbik férfi 2018-tól értékesített békéscsabai, Jósika utcai lakásában kábítószernek minősülő marihuánát, többek között a fiatalabb terheltnek is, aki továbbértékesítési céllal vásárolta meg. Az idősebbik férfi lakóhelyén tartott házkutatás során 19,5 kg marihuánát és 33 tő kannabisz növényt találtak a rendőrök. A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt alappal lehetett tartani attól, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, vagy a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítás meghiúsítására törekednének, és a bűnismétlés veszélye is fennállt. A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványával egyetértett és a terheltek letartóztatását egy hónapra elrendelte - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség a megyebeli ügyészségek legutóbbi vádemeléseiről, indítványairól.

Dobozi kertjében kannabiszt nevelt a férfi. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt, a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján, 2 év börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt a Battonyai Járásbíróság egy 22 éves, szerb férfit, aki két társával – egy 31 éves szerb nővel és egy 35 éves szerb férfival – 10 külföldi állampolgárnak nyújtott segítséget, akik az államhatárt illegálisan, a „zöldhatáron” lépték át. A bíróság a terhelttől lefoglalt 4 mobiltelefon elkobzását is elrendelte és kötelezte 60 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A másik két elkövetővel szemben a bíróság nyilvános tárgyaláson hoz ítéletet. A három terhelt 2020. január 18-án, este érkezett meg Szegedről, három személygépkocsival a román-magyar államhatár közelébe, a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területére. Az út melletti erdős területen a 35 éves férfi és a nő a személygépkocsijukba  5-5 egyiptomi és szír állampolgárságú személyt vettek fel, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába szállítsák őket. Ezután a terheltek elindultak az ország belseje felé. A 22 éves férfi személygépkocsijával gyanúsított társai előtt, felvezető járműként közlekedett, hogy biztosítsa a migránsok Magyarország belsejébe a biztonságos, felfedésüket elkerülő szállítását. A nőt és az autóját 21.30 óra körül Kisdombegyház külterületén, a másik két elkövetőt és autóikat 21.40 óra körül Magyarbánhegyes és Kunágota között vonták rendőri intézkedés alá.

 

 

Társtettesként elkövetett zaklatás vétsége és lopás vétsége miatt, szintén a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján, 1 év 9 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt a Battonyai Járásbíróság egy 38 éves, többszörös visszaesőnek minősülő, dombegyházi férfit. A zaklatást a 37 éves, szintén büntetett előéletű öccsével követte el, őt a bíróság 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A két rovott múltú férfi 2020. május 7-én, délután a Dombegyház, Kossuth u. 2. szám alatti buszmegállóban odament egy helyi nőhöz, és félelemkeltés céljából, személy elleni erőszakos, büntetendő cselekmény elkövetésével fenyegették meg. Az idősebbik férfi olyan kijelentéseket tett, mely szerint levágja a sértett és fiai fejét és hullazsákba teszi, kinyírja a sértett fiait, megveri a sértettet, „rámennek házára”. A másik férfi azzal fenyegette meg, hogy „kettétöri a családját”. Az idősebbik terhelt 2019. október 29-én, Dombegyházán – élettársai kapcsolatuk megszakadása után, a költözés során – magához vette volt élettársa 110 ezer forint értékű laptopját, majd 25 ezer forint ellenében átadta egy helyi férfinak.

 


Súlyos testi sértés bűntette miatt 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján, egy 29 éves, büntetett előéletű, kaszaperi illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű férfit az Orosházi Járásbíróság. A férfi állapotos élettársát bántalmazta. A férfi és a 17 éves nő 2018 óta élnek élettársi kapcsolatban. Tavaly, 2020. május 31-én, baráti összejövetelre voltak hivatalosak. A nő 17 óra előtt nem sokkal távozott az összejövetelről, mivel nem érezte jól magát a társaságban, az ittas férfi autóval utána hajtott. Amikor az Október 6. utca 9. szám előtti útszakaszon utolérte, kiszállt a gépkocsiból és számon kérte, miért hagyta ott a társaságot, miközben trágár kifejezésekkel szidalmazta a sértettet. Mikor a nő közölte, hogy nem áll szándékában visszamenni, mivel nem érzi jól magát az erősen leittasodott társaságban, a terhelt még jobban bedühödött, rángatni kezdte a sértettet, és ököllel, több alkalommal vállon, fejen, arcon, orron ütötte, miközben folyamatosan szidalmazta. Azt hajtogatta, hogy szálljon be az autóba és menjen vele vissza az összejövetelre. A nő a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett. A férfi ezen cselekményével az ittas járművezetés vétségét is megvalósította, ezért az Orosházi Járásbíróság 2020. augusztus 24-én jogerőre emelkedett végzésével 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.


Maradandó fogyatékosságot eredményező, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyula Járási Ügyészség egy 77 éves – korábban éppen közúti baleset okozása miatt büntetett – öcsödi férfi ellen. Az idős férfi 2019. június 24-én, délelőtt, személygépkocsit vezetett Békésszentandrás lakott területén, a Fő úton, a lakott területen engedélyezett 50 km/óra haladási sebességet túllépve, 64 km/óra sebességgel. A Toldi utca – Fő út kereszteződésébe, a Toldi utcából egy kerékpáros nő hajtott be, bár a Toldi utcából érkező járművek számára „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van kihelyezve, így a Fő úton közlekedő terhelt rendelkezett elhaladási elsőbbséggel. A férfi a kereszteződésbe, neki balról jobbra behaladó sértettet egyáltalán nem észlelte, így fékezés vagy irányváltoztatás nélkül elütötte. Amikor a sértett a védett útra felhaladt, akkor a gépkocsi a későbbi ütközési helytől 36,4 méterre haladt. A megengedett - 50 km/óra - sebesség esetén, a féktávolság vészfékezésnél 22,8, intenzív fékezésnél 27,4, lassító fékezésnél 34,2 méter lett volna. Azaz, amennyiben a járművezető a sértettet késedelem nélkül észleli, s nem lépi túl a megengedett legnagyobb haladási sebességet, a gépkocsi az ütközés előtt még lassító fékezés alkalmazásával is megállítható lett volna. A baleset következtében a nő 8 napon túl gyógyuló, műtéti beavatkozást is igénylő súlyos sérüléseket szenvedett. Jobb lábának sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyul. A terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő, idős férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntető végzésével pénzbüntetésre ítélje, tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 330 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat és próbára bocsátás intézkedés alkalmazását indítványozta a Gyulai Járási Ügyészség egy 34 éves, büntetlen előéletű, nagyszénási férfival szemben. A férfi 2019. szeptember 28-án, dél körül személygépkocsit vezetett Gádoros község lakott területén, a Bajcsy-Zsilinszky utca 74. számú ingatlan előtti útszakaszon megkezdte a balra kanyarodást a Jókai utcába. Az autó mögött, vele azonos irányban egy motoros előzési szándékkal közelítette meg a terhelt által vezetett személygépkocsit, azonban szabálytalanul nem húzódott ki az úttest közepére, hanem a menetirány szerinti jobb oldali sávban haladt, s amikor a személygépkocsi balra kanyarodását észlelte, az ütközés elkerülése érdekében vészfékezést hajtott végre. Ennek következtében a motorkerékpár stabilitását vesztve oldalára borult, az úttesten csúszva állt meg. A személygépkocsi és a motorkerékpár egymással nem ütközött, az elesés következtében a motort vezető férfi és gyermekkorú utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autó vezetője – bár a baleset bekövetkezését, a motorkerékpáros elesését – észlelte, a balra kanyarodást folytatva továbbhaladt, nem állt meg és nem nyújtott segítséget a balesetben megsérülteknek. Cselekményével megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a balesetben megsérült, vagy veszélybe került személynek segítséget nyújtani.

 

 

A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazását indítványozta egy büntetlen előéletű, 16 éves, fiatal lánnyal szemben, aki egy nevelőt és egy kórházi nővért bántalmazott. A lány 2020. augusztus 28-án este bekerült a gyulai kórházba, mert az iskolai gyakorlat során rosszul lett. A fiatalkorú terhelt nem akart bent maradni a kórházban, de az éjszakai műszakban ápolónőként dolgozó sértett közölte vele, hogy egyedül nem engedheti haza, mivel a kórházból elbocsátásához a törvényes képviselője is szükséges. Ekkor a terhelt legalább két alkalommal odakapott a sértett arcához, megkarmolta, majd kis erővel, ököllel hasba is ütötte. A bántalmazás következtében a sértett szemüvege leesett a földre, összetört. Ezáltal a sértettnek 95 ezer forint kára keletkezett, de nem kívánt polgári jogi igényt előterjeszteni sem a könnyű testi sértés, sem a rongálás miatt. A nevelésbe vett lány 2020. november 19-én, Gyulán, az egyik lakásotthonban egész nap dohányozni szeretett volna, amit a nevelő nem engedett meg, mivel fiatalkorú, és 8 hetes terhes volt. A lány este a szobájában hangosan, dühösen kiabálni kezdett és verte a szekrényajtót sérelmezve, hogy nem dohányozhat. Amikor az egyik nevelő bement a szobájába, a lány megragadta a ruházatát és ököllel megütötte a sértett száját, kis erővel hasba rúgta, majd megrángatta a haját. A sértett ekkor ellökte magától a fiatalkorú vádlottat, aki ennek hatására a bántalmazást abbahagyta.


Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, 46 éves, büntetlen előéletű, dobozi férfi ellen, aki vadkendert termesztett a kertjében. A férfi 2017-től kezdődően minden évben kendermagot vásárolt, a vele együtt élő hozzátartozói tudta és segítsége nélkül – a Doboz, Bercsényi utcai lakóhelye kertjének különböző részein elültette és gondozta. Miután a magokból a növények kifejlődtek, a férfi lekaszálta, majd az elfogyasztható részeket az ingatlanon lévő ház különböző helyiségeiben tárolta. A férfi a szárított növényi levéltörmeléket pipába tömve fogyasztotta. A terhelt 2020-ban, az ingatlan kertjében nyolcvan tő kendernövényt gondozott. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a terhelt által lakott ingatlanban, 2020. szeptember 2-án kutatást tartott, amelynek során 80 tő kannabisz növényt, és az ingatlan területéről, különböző helyekről összesen közel 28 kilogramm növényi ágakat, ágvégződéseket, leveleket és őrleményt foglalt le. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét ténybelileg beismerő férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kobozza el a lefoglalt nagymennyiségű kábítószert, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.