2021. március 2., kedd,  Lujza
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2021. január 17., vasárnap
Állopást jelentett be a rendőrségen
A nagykamarási férfi tartozásai miatt így akart haladékhoz jutni - Kiutasítás vár a román embercsempészre - Pisztolyt tart a fejéhez - üzente közösségi oldalon nőismerősének a kardosi férfi - Békés megyei ügyészségek vádemelései
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, büntetőeljárás alapjául szolgáló, hatóság félrevezetésének vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta egy 40 éves, büntetlen előéletű, nagykamarási férfival szemben. A férfi 2020. június 22-én, hajnali 2 óra előtt nem sokkal telefonon a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletesének, majd a telefonos bejelentés alapján a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság helyszínre érkező rendőrének büntetőeljárás alapjául szolgáló, általa is tudottan valótlan tartalmú bejelentést tett. E szerint ismeretlen személy nem sokkal korábban a nagykamarási lakóházába a csukott, de nem zárt bejárati ajtón keresztül bement, a konyhából eltulajdonította fekete színű övtáskáját a benne lévő mintegy 900 ezer forinttal együtt. A nyomozó hatóság a valótlan bejelentés alapján nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt nyomozást rendelt el. A férfi még a feljelentés megtételének napján bevallotta, hogy valótlan tartalmú bejelentést tett, nem loptak el tőle semmit, csak azért telefonált a rendőrségre, mert nehéz anyagi helyzetbe került, több személynek tartozott, és azt gondolta egy ilyen bejelentésre hivatkozva haladékot kap tartozásai rendezésére - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség a megyebeli ügyészségek első heti munkájáról az új évben.

Kilencszázezer forintot tartalmazó övtáskájának ellopását jelentette be a rendőrségen a nagykamarási férfi. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

 

Vagyoni haszonszerzésből, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, 23 éves, Magyarországon büntetlen előéletű, román férfi ellen. A fiatal férfi 2020 augusztusában, Romániában, abban állapodott meg ismeretlen bűntársaival, hogy 4 ezer lej ellenében, Romániából Budapestre szállít migráns személyeket. A férfi a bűntársaitól kapott gépkocsival, az utasként helyet foglaló négy indiai állampolgárral és a bűntársaitól benzinköltségre kapott 500 lejjel Petrosani településről Magyarország felé indult. A gépkocsiban helyett foglaló indiai állampolgároknak nem voltak úti okmányaik, Magyarország területére a beutazáshoz szükséges érvényes vízummal sem rendelkeztek. Így Magyarország területére – a terhelt által is tudottan – legálisan nem léphettek be. A férfi a migráns személyeket a román-magyar államhatár közelébe vitte, majd a Varsánd-Gyula közúti határátkelőhelytől mintegy 2,5 km-re, a román oldalon a gépkocsiból kiszállította őket, hogy a határt jogellenesen, az ún. „zöldhatáron” gyalogosan átjutva lépjék át. Az előzetes megállapodásnak megfelelően a férfi a magyar oldalon a négy indiai személyt ismételten felvette és Budapestre szállította volna, ahonnan bűntársai biztosították volna továbbjutásukat Dél-, illetve Nyugat-Európába. A férfit, aki a 44. számú főút Gyulát elkerülő szakaszán várakozott a migránsokra, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2020. augusztus 18-án, 12 óra után nem sokkal tetten érték, őrizetbe vették, az indiai állampolgárokat a helyszín közelében elfogták. A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre utasítsa ki Magyarország területéről, 500 lej erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, a bűncselekmény eszközéül használt mobiltelefont kobozza el, és kötelezze a nyomozás során felmerült közel 150 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 36 éves, büntetett előéletű, kardosi illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű és egy 50 éves, büntetlen előéletű, csorvási férfi ellen. A 36 éves férfi, aki fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezett, 2020. május 30-án, megvásárolta a másik férfi engedéllyel tartott forgótáras pisztolyát, az ahhoz tartozó töltényeket és riasztó-töltényeket 30 ezer forintért. Az eladó tudta, hogy a pisztoly lőfegyvernek minősül, tartása rendőrhatósági engedélyhez kötött és azt is tudta, hogy a vevő ilyennel nem rendelkezik, ennek ellenére eladta neki a fegyvert. A 36 éves férfi 2020. június 25-én, közösségi portál üzenetküldő alkalmazásán keresztül üzenetet küldött nőismerősének, miszerint éppen pisztolyt tart a fejéhez, mellyel öngyilkosságot akar elkövetni. A nő bejelentést tett a rendőrségen. A bejelentés alapján, a rendőri intézkedés során, a férfi lakhelyén megtalálták a fenti, engedélyköteles fegyvert, és más olyan fegyvert, töltényeket is, amelyek tartásához nem szükséges engedély. A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményüket beismerő terhelteket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kötelezze őket a nyomozás során felmerült 280 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

 

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 40 éves, büntetlen előéletű, kevermesi férfival szemben, aki az orosházi buszpályaudvaron dühöngött. Az ittas férfi 2019. június 5-én, 13 óra előtt nem sokkal Orosházán, a Március 15. téren található autóbusz-pályaudvar utasvárójában, hangosan szidalmazta a pénztárosnőt, amiért nem tudott jegyet kiadni részére, majd ököllel ütni kezdte a jegykiadó ablakot. Miután az ablak kinyílt, azon benyúlva megragadta a mikrofont és azzal mellkason dobta a pénztárosnőt. A sértett kiabálására két kollégája beszaladt a pénztárba,  egyikük kivezette a férfit, de az tovább folytatta az őrjöngést. A férfi a rendőri intézkedésnek is ellenállt, agresszív magatartást tanúsított, rugdalózott, ezért megbilincselték, majd beültették a rendőrautóba, hogy előállítsák az Orosházi Rendőrkapitányságra. A vádlott a gépkocsiban továbbra is agresszívan viselkedett, több alkalommal belerúgott a rendőrautó kárpitjába, közel 120 ezer forintos rongálási kárt okozva. Az intézkedés során a férfi hátizsákjából olyan gázpisztoly került elő tárral együtt, amelynek tartására engedéllyel nem rendelkezett, amiért szabálysértési eljárás is indult ellene. A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült közel 110 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta egy 36 éves, büntetlen előéletű, gyomaendrődi férfival szemben, aki ittasan, minden előzmény nélkül okozott súlyos sérülést egy másik férfinak. A férfi 2020. május 24-én, a délelőtti óráktól kezdve Gyomaendrődön, az egyik sörözőben nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. A délutáni órákban a szórakozóhely előtt, ittasan veszekedni kezdett egy helyi lakossal, és ettől felindult állapotba került. Nem sokkal ezután érkezett a sörözőbe egy harmadik férfi, találkozott a szórakozóhely előtt álló terhelttel, aki minden előzetes szóváltás nélkül, nagyobb erővel belerúgott a sértett felsőtestébe. A sértett ennek következtében ráesett a bejáró szélén lévő betonelemre. A bántalmazott férfi – más sérülések mellett – 8 napon túl gyógyuló többszörös bordatörést szenvedett.

 

Tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés kiszabását indítványozta egy 37 éves, büntetlen előéletű, kardosi nővel szemben. A nő és a sértett férfi élettársi kapcsolatából két kislány született, akiket a kapcsolat megszakadása után ténylegesen az édesapjuk nevelt, gondozott. A nő azonban éveken keresztül, önhibájából nem tett eleget a most 13 és 15 éves gyermekek után fizetendő, gyermekenként havi 20 ezer forintos tartásdíj-fizetési kötelezettségének, holott rendelkezett munkaviszonnyal, de munkáltatóinak tartásdíj-fizetési kötelezettségét nem jelentette be. A nő 2020 januárja óta Németországban él, csomag-kiszállítóként havi 1.500 eurót keres, ebből az összegből is csak részlegesen tesz eleget fizetési kötelezettségének. A nőnek a büntetőjogilag értékelhető időszakban, 2017 augusztusától kezdődően több mint 1,2 millió forint hátraléka keletkezett.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.