2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Junior vita

[Junior vita]
2015. március 04., szerda
Jelölést kaptak az énekesmadarak
Madárgyűrűzés a ligetben
Szerző: Lehoczki Balázs diákújságíró
Február 27-én egy nagyon érdekes programra látogattunk el az Erzsébet ligetbe. A Száraz-ér Társaság madárgyűrűzést szervezett az óvodások és az iskolások számára.

Balogh Gábor és Borbáth Erna mutatta meg nekünk a madárgyűrűzést, és közben sok érdekes információt mondott el a madarakról és megfigyelésükről. No, de mégis valójában mi is az a madárgyűrűzés? A madárgyűrűzés mindig azzal kezdődik, hogy a kívánt helyre szoktassuk madarainkat (főként a cinegéket), hogy egyszerűbben lehessen őket megfogni hálóval. Ezért a ligetben is már hónapokkal ezelőtt elkezdték őket etetni. Befogásukkor a háló 5 méter hosszan fut, és ide akadnak bele a madarak.

 

Ismet_fennakadt_nehany_madar_a_halon.jpg

 

 Amikor ott jártunk, a hálóban közel 15 madár akadt fenn. Főleg széncinege, kékcinege, fenyves cinege és mezei veréb volt, de akadt csuszka, zöldike és tengelic is. A madarakat kis vászon táskákba rakták, hogy ne féljenek. A szakember megfogta a madarat, és egy különleges eszközzel rárakta a gyűrűt, amely egy kis fémkarika, többféle méretben, cinegék, baglyok és más madarak számára. Ezen sok fontos információ rajta van, hogy ha máshol befogják a madarat, tudják, hogy honnan érkezett. Ez után megnézték a madár testsúlyát és azt, hogy van-e a testén zsírréteg. Ha van, az azt jelenti, hogy éppen készülődik továbbrepülni, és az utóbbi napokban evett. Ha viszont nincs rajta zsírréteg, akkor valószínű, hogy éppen most érkezett a madár a ligetbe.

 

Sok_erdekes_dolgot_hallottunk.jpg

 

A bemutató alatt újabb madarak akadtak fenn a hálón, így azt is megnézhettük, hogyan szedik ki őket sérülés nélkül. A vizsgálat után kicsit mi is megsimogathattuk a madarakat, majd elengedték őket, és azok gyorsan elrepültek.<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.