2022. január 26., szerda,  Vanda és Paula
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. december 06., hétfő
Egyszer volt, hol nem volt...
Évek múltával is csillogva feldereng a thaiföldi táj jellegzetes színvilága
Szerző: Szemenyei Sándor
A légi busz vaskos fémteste a város fölé emelkedett. A mélységben Bangkok éjszakai fényei villództak. Az égi magasban lassan elvesztek a város fényei, és röpke perc után a gép ablakán át már csak a csillagok ragyogása látszott a végtelen éjben... A trópusi királyság, Thaiföld jelenvalósága emlékezetünk rejtekébe zárult, ahonnan még évek múltán is szép látomásként tárul elénk.

Buddha-szobor Pattayán

 

A távoli időből felfénylik a főváros, Bangkok kaotikus, mozgalmas világa: a város utcáin nyüzsgő emberek sokasága, az utakon kígyózó járműáradat és az esti fények színforgataga. Emlékezetes maradt a felhőkarcolók színes erdejének és az árnyékukban meghúzódó, rozsdamarta bádogkunyhók glédájának sápadt világa is. A múltból feldereng az ország szívét, a Központi - síkságot átszelő folyó, a Csaophraja mesés völgyének szépsége, széles medrének kanyarulata, ahol a 18. században megszületett az angyalok városa, Bangkok. Elbűvölő volt, amint szürke tükrében, a fallal körülvett királyi város aranyfényei, a karácsonyi színruhát öltött parti sétányok derűs csillogásai játszottak szelíd hullámain. Hangulatos volt a „Nagy folyóba” hömpölygő csatornák (klongok) látványa is, melyeket a régi időkben még a város utcáiként, vízi útjaiként használtak a csónakkal közlekedő thaiok. A szerteágazó csatornák partjain cölöpökre épült, úgynevezett úszó házak őrzik évszázadok életmód-emlékeit.

 

A thaiföldi táj jellegzetes színvilága évek múltával is csillogva dereng fel

 

A buddhizmus, mint filozófia és vallás, egyedivé formálta a thai nép művészetét és életelveit. A közel hetven millió népességű ország lakosságának 98 százaléka a megvilágosodott tanítóként ismert Buddha intelmei szerint járja földi útját, hogy kilépve az újjászületés és a szenvedés örökös körforgásából, a nirvána állapotába jusson. Buddha tanítása szerint ahhoz, hogy nyugalomra leljünk, érte jó cselekedettel, türelemmel és megértéssel kell fizetnünk a földi létben. "Kerülni kell mindent, ami rossz; és meg kell tisztítani saját szívünket." - szól két- és félezer év távolából Buddha üzenete. Ezt életelvvé fogadva, a thaiok harmóniában képesek élni önmagukkal, embertársaikkal és a természettel. Fontosnak tartják, hogy életük minden egyes pillanatában a „most” -ban, és ne a múltban ragadva, azon bánkódva, vagy a jövő miatt aggódva éljenek.

 

Királyi palota Bankokban

 

Bizonyosan ezek az életelvek a forrásai az ott élők egymás közötti megértésének, kedvességének, udvariasságának és a páratlan thai-mosolyuknak is.  A csüggeteg világból érkező utazó boldog lélekkel fogadja a thaiok tekintetének szívélyes sugarát, bájos mosolyuk kedves üzenetét.

 

Pattaya, ahol a felhők bíbor színnel adnak égi jelet a búcsúzásra

Az emlékezetben évek múltával is csillogva dereng fel a thaiföldi táj jellegzetes színvilága: az arany, a zöld, a narancssárga. Ezek a színek ragyognak fel a liánok hálójában lélegző regényes őserdők rengetegéből, a templomok, kolostorok narancs-tetőiről, az esti kivilágítások fénylő díszeiről, az öltözékek, színes napernyők, trópusi virágcsodák és gyümölcsök tüneményeiről. Varázslatosak a tengerpart színei is: a Thai-öböl akvamarin kékje és az abból kiemelkedő ezernyi sziget partszegélyének vakító fehérsége, vagy a napszállta festői színvilága, amikor a Nap vörösen izzó tűzkorongja az öböl csöndes vizébe hull, és a felhők bíbor színnel adnak a búcsúzásra égi jelet. Mindeközben színes, villódzó esti fények gyúlnak a pálmafákkal szegélyezett parti sétányon és az éjre váró Pattayán.

 

A közel tizenöt órás repülőút végén boldog lélekkel érkeztünk haza a mosolyok országából. Emlékszem, a repülőtér személyzete egykedvűen végezte hivatali feladatát az érkezési oldal csarnokában. Arcukon nem díszlett mosoly... Talán mert tél volt, és nem ragyogott a Nap.

 

Kép1: Buddha-szobor Pattayán

Kép2: A thaiföldi táj jellegzetes színvilága évek múltával is csillogva dereng fel

Kép3: Királyi palota Bankokban

Kép4: Pattaya, ahol a felhők bíbor színnel adnak égi jelet a búcsúzásra

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.