2022. január 26., szerda,  Vanda és Paula
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. március 31., szombat
„Természetellenes” kamaszkor
Születésnap – Szabó Magda regényéből készült ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színházban
Szerző: Zsidov Magdolna
Kamaszos izgalommal vártam a ’60-as éveket megelevenítő történetet, de gondolom, rajtam kívül valamennyi, akkor volt fiatal is. Valamikor, hajdanán a könyvespolcom „lakója” volt Szabó Magda tini regénye, a Születésnap, de valakinek kölcsönbe adtam, aztán soha nem kaptam vissza. Nem baj, a könyv eltulajdonítása számomra erény, és nem bűn. De hogy képzavart ne okozzak, ezért a kis kitérő után rátérek a lényegre, az ősbemutatóra, vagyis a regény Belinszki Zoltán által színpadra alkalmazott remek átiratára.

Baról jobbra: Nádra Kitti és László Bernadett

 

Ó, bárcsak tudnám, mivel kezdjem, ezt a könyvben rövid, de a színpadi változatban majd két és félórás, sokszereplős mű értékelését! Talán azzal, hogy mekkora meglepetést, örömöt szerzett a teltház látványa. Gyerekek, serdülők töltötték be a nézőteret, és nem csekély számú idősebb korosztály „keveredett” közéjük. Vajon lehet ilyen heterogén közegben zavartalanul végignézni egy közel sem modern, a mai korosztályhoz semmiben sem hasonlító – vagy mégis? – színművet? – tettem fel a kérdést magamnak. Óhatatlanul arra gondoltam, milyen benyomást kelthet ez a látvány a művet megelevenítő színészekben? Már arra való tekintettel, hogy az oda-vissza kölcsönhatást lehetetlenség kizárni.

 

A kezdeti pillanatoktól lenyűgözött a vizuális élmény, de nemcsak akkor, mindvégig elérte a célját, ismerős hangulatra találtam az ide-oda tologatott díszletekben. Budapesti külvárosi utcakép, bérlakás, iskola az 1960-as évek elejéről. A málladozó falak látványa akár lehangoló is lehetett volna, ha maga a kor gyermekei, felnőttjei be nem lakják történeteikkel. Kopottnak tűnik minden, de nemcsak annak látszik Egyed Zoltán páratlan és kivételesen hiteles díszleteivel, hanem az is, hiszen általa mindaz életre kel, ami az úrhatnám világ maradványait, és mellette, a nélkülözés koloncát hordozza. Vajon ebben a környezetben felnőtté lehet érni, úgy, hogy felébred a gyermekben, kamaszban a vágy az igényes dolgok, a jellem értékeinek felfedezése iránt? De, miért is ne, hiszen a világ akkor sem volt érthetőbb, mint előtte, és soha nem is lesz érthetőbb, csak annyira, amennyire az egyénben az átéltek megértetnek.

 

A történet főszereplője Illés Bori, tizennégy éves tini lány (Nádra Kitti színinövendék), aki hite szerint már felnőtt, hiszen a nála alig idősebb, középiskolás Auer Szilvia (László Bernadett színinövendék) „mintaértékű” viselkedése, öltözködése, tanácsai erről győzik meg. Szilviának volt kitől példát vennie, hiszen anyja lánya. Az asszony, Auerné (Nagy Erika) behízelkedő modorával seftel a „külföldi”, vagy ki tudja, honnan származó cuccokkal. És mint édes cukormáz, úgy fonják be Bori kamaszlelkét a csábító külsőségek. Az apai szigor (Csurulya Csongor, mint vendég) képtelen legyőzni Szilvia mesterkedéseit, és a két, rosszra indító démon (Fejes Katica színinövendék, Dorogi Péter színinövendék) kísértéseit, akik a  kor negédes dalaival is csábítanak. Minden hiábavalónak látszik, mivel Borit menthetetlenül elragadta a nőiség varázsa. A kislány csak hiszi magát felnőttnek, de nem az, ezért tudata még nem képes megszűrni, rendezni, szelektálni az igényes és helytelen dolgok közötti különbséget. Gyermeki képzeletében a Szilvia által kínált lehetőségek a varázslat hatalmának korlátlanságát nyújtják, ezért is van jelen mindenben a két démon, kiváló képi megfogalmazásban, akik Bori álmai szerint bűvölik, bájolják, miközben belopakodnak a tudatába. A kis kamaszlány mindenben csodálója, rajongója a rafinált Szilviának, akinek már van fiúja: a végzős középiskolás Galambos Pista (Kopanyicza András színinövendék). Bori rajongása érthető, hiszen akit az ember csodál, azt szívesen követi kontroll nélkül. Vele ellentétben Galambos Pista édesanyja (Nagy Éva, mint vendég) ki nem állhatja Szilviát, és nem véletlenül. Az anyák rendszerint ráéreznek a veszélyre, nem úgy, mint Galambos Pista, vagy Bori.

 

Bori, azért, hogy megvehesse álmai szép ruháját, s a tűsarkú cipőt, munkát vállal. A megkeresett pénzt kicsalja tőle Szilvia azzal, hogy ő majd megőrzi számára a vásárlásig. A kislány pedig, akinek a lelke a Rómeó és Júlia romantikája és a világi hívságok között vívódik, kétség nélkül hisz. Az iskolai őrsben segítségről, jó szándékról hall, a démonok ellenben szembe fordítják a helyes modellekkel, ezért ezek az ellentétpárok okozzák, hogy nem talál kötőanyagot, ami egyensúlyt teremtene benne. Csakhogy az élet „rafináltabb” bármely csalónál, ezért a vissza nem kapott pénz megvilágítja Bori előtt Szilvia igazi valóját. Mindezeken túl, édesanyját (Fehér Tímea), aki odaadóan óvja, szereti és félti, baleset éri, ami elég nagy pofon ahhoz, hogy ismét az a kislány legyen Bori, aki valóságosan is az.  De körülötte vannak az osztálytársak, a barátok, mint Mikes Jutka (Kerek Vivien színinövendék), Tímár (Pap Evelin színinövendék), Várkonyi (Réger Wanda), Kozma (Sánta Dzsenifer színinövendék), Ligeti (Szemenyei Zita Bea színinövendék), Kucses (Veselényi Orsolya), Surin (Kurucz Bence Attila színinövendék) és osztályfőnökük, Ibi néni (Boldog Ágnes színinövendék), akik a zűrzavarban nem hagyják cserben. Megérinti viselkedésük Bori lelkét, ami elfordítja a hamis Szilviától. De a magányosan élő Tibai néni is hatással lesz rá, akit egymás közt Pelikánnak hívnak (Tarsoly Krisztina), mert látja rajta a szeretet erejét, aki, ha van körülötte valaki, visszatér belé az élet, és fájós lábai is erőre kapnak.

 

Természetesen még mások is jelen vannak, akik valamilyen szerepet kapnak a történetben: Cila, Bori nővére (Szojka Cinthia Daniella színinövendék), Bori lázadó osztálytársa, Varjas Miki (Dina Norbert színinövendék) és apja, a tolószékes, alkoholista (Hodu József), Csuha bácsi a kertészet vezetője (Jancsik Ferenc), Sós Tibor mérnök, a bérház újabb beköltözője (Balázs Csongor) és öccse, aki Bori álmai lovagjának nevét, a Rudolfot viseli (Puskás Dániel színinövendék), Auerék bejárónője (Dudás Fanni színinövendék), a virágbolt eladója, Katika (Sallai Zsóka)  és a rend őre (Juhász Marcell színinövendék).

 

Hatalmas a szereposztás, mindenkit részletezni: vége-hossza nem lenne. A régebbi, ismert nevek: Hodu József, Nagy Erika, Jancsik Ferenc, Fehér Tímea, Tarsoly Krisztina játéka nem okozott meglepetést, érett, megható alakítást nyújtottak. A Bori apját megelevenítő Csurulya Csongor vendégművész igazán attól kezdve alakított nagyot, miután meghallotta lánya vallomását, megismerte kislánya igazi lényét. Elismerésre késztető, hogy fiatal színészek idős embereket oly módon alakítottak, hogy szerepük szerint nem váltak groteszkké. A színitanház hallgatói egyenként értékelendők, hibátlan, átérzett játékukért. A Borit alakító Nádra Kitti játékáról túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy kiváló színész lesz belőle. Alakításában követni lehet a felfelé ívelést, a „felnőtté” érést.

 

A dramaturgia impozáns, képes volt beemelni a múltat a jelenbe, így nem érezhette a ma fiatalsága sem távolinak a történetet, még akkor sem, ha a korszakot nem is élték át, és a nyelvezete is eltér a mai fiatalság stílusától. A kerettörténet fájdalmas képi megfogalmazása, a lelkiismeret felülvizsgálata Szilvia részéről, egyszerűen lenyűgöző, mintegy újraértékelése a történetnek, ami bizonyítja, hogy a felismerést, a tudatot az élet alakítja.  Szabó Magda egészen biztosan nem csalódna, ha láthatta volna.

 

A díszlet, ahogy az elején már említettem, sodró és méltó a történethez. Egyed Zoltán ismét megragadta a képzeletet. A Sellei Gabi tervezte jelmezek hitelesek. Bartus Gyula rendezéséből átsüt Szabó Magda írói érzékenységének tisztelete. Tökéletes harmóniába hozta a több generációs szereposztást.  Nem merészség kijelenteni, hogy, aki látta a darabot, sokáig a hatása alatt marad.

 

Nádra Kitti, Fehér Tímea és Csurulya Csongor  jelenete (balról jobbra)

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.