2019. december 13., péntek,  Luca és Otília
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2016. október 04., kedd
Munkácsy-kultusz képeslapokon
A mezőhegyesi posta is továbbított képeslapokat
Szerző: M. Szabó Mihály
Október 3-án a Békéscsabai Postás Nyugdíjas Klub, a Csabagyöngye Kulturális Központ Munkácsy Emlékháza és a Mezőhegyesi József Attila Általános Művelődési Központ közreműködésével tartották a „Munkácsy Mihály kultusza képeslapokon”, a „150 éves Mezőhegyesen a posta”, és a Kovács Jánosné „Kola” medgyesegyházi amatőr festő műveiből összeállított kiállítások megnyitóját. A tárlat október 13-áig tekinthető meg a József Attila Ámk-ban 8.00-20.00 óra között.

Balrol_jobbra.jpg

 

Ogrincs Pálné, a Békéscsabai Postás Nyugdíjas Klub vezetője kiállítás megnyitójában elmesélte, hogy klubjuk nyolc éve működik. Egyik legfontosabb céljuk az értékek mentése, ezért is szerveznek folyamatosan postatörténeti kiállításokat. Mint megtudtuk, a "Munkácsy Mihály kultusza képeslapokon” című kiállítás anyagát Tumpek Zoltán képeslap-tulajdonos gyűjteményéből válogatták. Tumpek Zoltán az Országházban dolgozik restaurátorként, és az ott kiállított Honfoglalás című festmény miatt kezdett el érdeklődni a Munkácsy témájú képeslapok iránt. A kiállítást első alkalommal a Munkácsy Emlékházban rendezték meg az ez évi Magyar Kultúra Napján Békés megyében. Ogrincs Pálné a képeslap-történetről is beszélt, majd az érdeklődők saját képeslap-gyűjteményébe is betekintést nyerhettek a kiállítás megnyitók után.

 

Kovács Jánosné „Kola” a festményeiből válogatott kiállítás kapcsán elmondta, hogy 2012-ben kezdett el rajzolni, beteg férje mellett hasznos elfoglaltságot keresve. Eleinte önképzéssel kóstolt bele a grafikába és a művészkréta rajzba. 2005-ben csatlakozott a gyulai József Dezső Egyesülethez. Itt ismerkedett meg a víz, az akril és az olajfestéssel. Szobrászattal is foglalkozik. Minden évben alkotótáborban képzi tovább magát. A mezőhegyesi, a huszadik kiállítása.

 

Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásában megemlítette, hogy a mezőhegyesi posta története Laurinyecz Pálné nyugdíjas postai dolgozó szorgos gyűjtő munkájának eredményeként, a 2015-ben megjelent Múltidéző 3. kötet című könyvben olvasható. Kiemelte, hogy bár a helyi posta története 150 évre tekint vissza, maga a postatörténet az 1789-ben épült Hangai vendégfogadó és postakocsi-állomáshoz köthető. 1866-ban nyílt önálló postahivatal a településen. Az első postamester nevét ugyan nem ismerjük, de az utána következőkét igen – húzta alá. Az 1800-as évek végén a vasúti szállítás beindításával a postaküldemények továbbítása is a mozgópostához került. A vasútállomással szemben széles utat nyitott a Ménesbirtok, és 8-10 lakásos házakat építetett. A legelső ilyen sorház lett a posta bérleménye, majd 1945-től a tulajdona. 1990-ig a postához tartozott a távbeszélő is. Míg 1885-ben 18 állomás, 1990-ben, a Magyar Posta három részre válásakor, 1500 távbeszélő-előfizető volt Mezőhegyesen. A posta 1900-tól rendelkezett távíróval. 1950-ben vezetékes rádió hálózatot építettek, melyet az 1960-as évek elején – az igény csökkenésével – leszereltek. A kézbesítőszolgálatban úgy korábban, mint napjainkban a kerékpárral történő kézbesítés a meghatározó. A külterületen már vegyesebb a kép. 1945 után elsősorban itt is a kerékpáré a főszerep, de sok major, az év egy részében, csak lóháton volt elérhető. 2014-ben öt belterületi és két külterületi kézbesítőjárás volt a városban – fejezte be postatörténeti előadását Tóth László.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.