2017. július 21., péntek,  Dániel és Daniella
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: Medium)
Hol élünk?! Egy büszke európai országban, szabadságszerető magyarként? Hagyjuk ezt: miért lennénk büszkék arra, hogy szó nélkül engedjük meglopni magunkat választott vezetőink és családi-baráti klientúrájuk által; hogy betegesen keresünk ellenséget akár szövetségeseink körében is; hogy diktátorokkal paroláznak az ország képviselői; hogy embertelenül megtagadunk minden segítséget számkivetett embertársainktól is; hogy megalomániás építmények, rendezvények pattannak elő e vidéken nagy összevisszaságban; a megnyomorított devizahiteleseken keresett jegybanki pénzünk magánzsebekbe vándorol – s mi csak tűrünk, tűrünk, tűrünk?! Éhbérért, percről percre kénytelen élni a fél ország, s az annak vezetésére kötelezettek bicskanyitogatóan – ráadásul ízléstelenül – urizálnak. S míg a Vezér kénye-kedve szerint innen is, onnan is ezermilliárdok tűnnek el valahová, a nincstelenek közadakozásából kell összegyűjtögetni néhány milliót arra, ha egy másként és máshol nem gyógyítható, csak külföldön megműthető gyermeket megkíséreljenek gyógyítani. A dölyfös, tudálékos, hazudozós hatalom akkor sem ismer irgalmat, ha egy ilyen beavatkozás nélkül maradó gyermeknek emiatt szembe kell néznie az társadalom segítsége nélkül elkerülhetetlenné váló halállal. A mai hatalom hívei nyilván rendjén valónak találják mindezt, ellenben…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Halasinfo)
2017. július 09., vasárnap
Meghallgattam a Rádió Bézsen, Fodor János szívszorító interjúját a már súlyosan beteg Nagy Györggyel. Mindeddig azt sem tudtam, hogy van egy Rádió Bézs. Attól tartok, nem én vagyok az egyetlen.
Szerző: Füredi Ferenc
Képünk illusztráció! (Forrás: Állatvilág Net Újság)
2017. július 09., vasárnap
Minden nap egyszer-kétszer belépek a Facebookaa, lapozok a megosztott hírek, képek között. Van, amelyik azonnal megragad, s van, amelyiknek még csak az értelmét sem látom. Az előbbiről azt gondolom, hogy megosztója érzékeny ember, aki a kapcsolattartást komolyan veszi, értelmes, értékes gondolatok nyűgözik le, és úgy érzi, ezt másoknak is át kell élnie. Az utóbbiról az ellenkezőjét gondolom, azt, hogy felszínes, bagatell, semmitmondó szöveggel tudatja a megosztó, hogy van, hogy létezik. Bár, ki tudja, meglehet, hogy az ilyennek is van igénye a többre, csak talán bátortalan kinyilvánítani értékes gondolattal, hozzászólással a véleményét, inkább egy-egy negédes, érzelgős megjelenéssel jelzi, hogy valami ilyesmit hiányol az életéből.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: 123RF)
2017. július 05., szerda
Ha olvasó, színházlátogató az ember, gyakorta találja szemben magát a könyvek lapjain, a színházak pódiumán megjelenő, a korszakával rokonságot mutató múlttal, ami mintha csak az reprodukálódott volna.
Szerző: Zsidov Magdolna
Simonka György csak mondta a magáét
2017. július 02., vasárnap
Kezdem érteni, hogy Simonka György, Békés megye 4. számú választókerületének fideszes egyéni országgyűlési képviselője miért nem nagyon mutatkozik olyan választói rendezvényeken, ahol nem annyira saját híveihez kell szólnia, hanem kritikus hangok is elérhetik őt. Ha figyelmesen elolvassák cikkünket, eltöprengenek mondatain, s az azok mögött rejtőzködő gondolatokon, ráéreznek jellemére, moráljára – rá fognak jönni, miről beszélek.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Kuruc.info) Kibédi Ervin és Hlatky László hosszú időn át alakította Hacsek és Sajó figuráját
2017. június 16., péntek
Többnyire így köszöntötte egymást a két kávéházi figura: Hacsek és Sajó. Jól állt nekik. Ment is ez hosszú évtizedeken át. A közönség nem unta, pedig a valóságban a találkozások hangulata, a köszönés, az ilyenkor kialakuló rövid beszélgetés korfüggő! Kétszeresen is korfüggő.
Szerző: Réhon József (Nyugati Jelen)
Vannak apák, akik megérdemlik az ünneplést
2017. június 15., csütörtök
Ha netán valamelyik kedves hölgyolvasónk, a címet látván most azt kérdezi, miféle új módi ez már megint, megnyugtatom: létezik. Sőt, a világ számos országában megünneplik, igaz más-más időpontokban. A katolikus egyház például március 19-én, Szent József napján, míg Angliában pontosan 9 hónappal előzi meg az Anyák napját. Hazánkban június harmadik vasárnapján köszöntjük az apukákat, a nagypapákat, mostohaapákat, keresztapákat, stb.
Szerző: M. Szabó Mihály
Katkó Ferenc a monodrámában
2017. június 04., vasárnap
Gogol: Egy őrült naplója a Békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban
Hogy miért is ez a címe ennek a kritikai elmélkedésnek – a Példabeszédek 26. fejezetének 12. versét idézve –, annak egyetlen oka az, hogy az életnek nincs olyan történése, amire a Bibliából ne kapnánk méltó indokolást. Ez az idézet pontosan azt tanúsítja, hogy Isten az elmebajosnak nagyobb igazságot tulajdonít, mint annak az embernek, aki magát, a saját szemében bölcsnek hiszi.
Szerző: Zsidov Magdolna
Szabó T. Anna (Forrás: KULTer.hu)
2017. május 31., szerda
Alapvetés: a boldogságról nem lehet novellát írni! Szabó T. Anna Töréstesztjét olvasod, és tényleg! Még csak a hatvanadik oldal környékén jársz, de ez az alig több mint félszáz oldal már tele van boldogtalan nőkkel, boldogtalan férfiakkal. Főleg nőkkel!
Szerző: M. Szabó Mihály
Képünk illusztráció! (Forrás: Pekingi Kacsa blog - Blog.hu)
2017. május 31., szerda
Vakon döntöttek a Békés megyei TOP-os (18 ezer millió forintos) forrásokról…
A jelek szerint a brüsszeli forrásokat, ha törik, ha szakad, le kell hívni – a cél elérésében az sem jelenthet akadályt, ha olyan cégeket juttatnak hatalmas összegekhez, amelyek tulajdonosi körében végrehajtás vagy büntetőeljárás zajlik. A fideszes érintettség előnyt jelenthet. Ezt támasztja alá az, hogy miközben Simonka György országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás folyik, a politikus személyi és vállalkozói köre különös körülmények között jut újabb uniós százmilliókhoz – számolt be a Magyar Nemzet.
Szerző: Bod Tamás
< >