2019. március 24., vasárnap,  Gábor és Karina
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: infoGyőr)
Árulkodó kéz- (és gondolkodási) nyomok egy vezető politikus „falra hányt” soraiban
Nemrégen jelent meg a „Simonka György ki akarja záratni a Fideszből Takács Ferencet” című cikkünk. Annak illusztráló fotója egy jelentős magyar politikai közszereplő kézírását jeleníti meg. Valaki, aki a grafológia rejtelmeiben járatos, – kényszerűségből – csak e rövid szövegre támaszkodhatott. Igyekszünk majd hosszabb írásrészletet is rendelkezésére bocsátani, hogy tovább finomíthassa megállapításait. Amit eddig megfogalmazhatott a kézírás alapján, az sem semmi – ahogy azt manapság mondani szokás.
Szerző: Füzesi Orsolya
Képünk illusztráció! (Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)
2019. március 16., szombat
Ne rémüljön halálra az olvasó a cím láttán: nem a mintegy 1900 éve élt író, Plutarkhosz örökbecsű, ám manapság már kevesebb izgalommal feltöltő hatású könyve lesz tárgya eme kis értekezésnek. A majdnem plagizáló címnek még nem adom magyarázatát, olvasás közben magától felfeslik majd a titok.
Szerző: Kiss A. János
Hídterhelés a Száraz-ér felett. A sor jobb szélén Simonka György, a hölgy pedig dr. Garay Rita polgármester (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2019. március 10., vasárnap
Létezhet ilyen egy jogállamban?! Mindenféle tervdokumentáció – így statikai számítás nélkül – felépítettek egy hidat Tótkomlóson, a Száraz-ér fölé. Ráadásul semmiféle építési engedély, szakhatósági állásfoglalás sem állt a hídverők rendelkezésére. De a kivitelezők bizonyára hozzáértő mesteremberek voltak. Hát nem: a városka közmunkásai hasznosították korábbi meg(nem)lévő tapasztalataikat. Egy független képviselő (Zsura Zoltán) jelezte a problémát az utóbbi évben, legalább két alkalommal is, a tótkomlósi képviselő-testület ülésén. Kérte, hogy küldjék meg számára a tervdokumentációt és a hídépítéshez nélkülözhetetlen engedélyeket. Nem kapta meg. Amikor nemrégen ismét felvetette a nyilvánvalóan törvénysértő helyzetet, s újfent érte az említett iratokat, a jegyző azt válaszolta: nem tudja megküldeni azokat. A miértre pedig azt válaszolta: mert nincsenek.
Szerző: Kiss A. János
Herczeg Tamás lett a kiválasztott
2019. március 07., csütörtök
Torkos csütörtökön (sőt, talán már a szerda is torkon ragadós volt) vannak túl a Békés megyei Fidesznél. Először arról szóltak a ránk telefonálók, hogy a békéscsabai székhelyű országgyűlési választókerület fideszes elnöki tisztét Hanó Miklós átadta Herczeg Tamás békéscsabai országgyűlési képviselőnek. A cikk megjelenéséig nem sikerült elérni Herczeg Tamást, így a hír megerősítését sem kérhettük tőle, s nem tudjuk, milyen okból következett be a „melegváltás”. Aztán meg az az információ száguldott végig Orosházán, sőt Békés megye bizonyos köreiben, hogy Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere (Fidesz) a mai testületi ülést követően Elekes Lajos társadalmi megbízatású alpolgármestert (Fidesz) minden eddigi önkormányzati hatáskörétől megfosztotta. Őt sem értük utol telefonon, így a legteljesebb ismerettel rendelkezőtől sem az állítólagos lépés tényét, sem annak okát nem tudhattuk meg. S közben bekúszott a képbe Simonka György, aki (az állítások szerint) továbbra is az orosházi székhelyű országgyűlési képviselői választókerület fideszes elnöke, sőt a párt Békés megyei választmányának elnöke maradt – legalább is egyelőre, nyakában súlyos bűncselekmények gyanújával.
Szerző: Kiss A. János
Jelenet a  darabból Kovács Edittel és Gulyás Attilával (Forrás: Internet)
2019. március 06., szerda
A Pszicho a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínpadán
A Psycho először 1960-ban jelent meg filmvásznon, műfaját tekintve horrorként. Az amerikai filmet a hátborzongató filmjeiről ismert Alfred Hitchcock, a „horror király” rendezte, Norman Batest, a pszichopatát, Anthony Perkins alakította briliánsan.
Szerző: Zsidov Magdolna
Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina (balra) a testület február elsejei (soros) ülésén
2019. február 14., csütörtök
Igaz a hír: bejelentette távozását Tótkomlós önkormányzatának jegyzője – Ki tud Simonka Györgyről?
Mai – ellenőrzött – híreink szerint lemondott hivatala betöltéséről Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina, Tótkomlós város önkormányzatának jegyzője. Lépése okáról, indítékairól nem rendelkezünk ismeretekkel.
Szerző: Kiss A. János
Ady Endre ( 1877. november 22. – 1919. január 27.)
2019. január 29., kedd
Így a halálának századik évfordulóján arra kérem, ne nehezteljen ránk. Mindenféle köztéri szobrokat emeltünk önről, meg rányomtuk az arcképét az ötszáz forintosra (nem koronára és pengőre) és minden faluban, városban elkereszteltünk egy utcát a nevével. Ahelyett, hogy csak olvastuk volna, amiket írt.
Szerző: Névtelen szerző az Újságmúzeum hozzájárulásával
A darab egyik jelenete (Fotó: A-TEAM/Nyári A.)
2019. január 22., kedd
Szente Béla történelmi játéka, a Szárnyad árnyékában, a Békéscsabai Jókai Színházban
Békéscsaba 2018-ban ünnepelte a város újratelepítésének 300. évfordulóját. Ennek kapcsán, Seregi Zoltán, a város teátrumának igazgatója felkérte Szente Béla írót, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóját egy történelmi ihletésű darab megírására, ami méltó megemlékezése lenne az évfordulónak. Ahogy a szerző nyilatkozta, a Szárnyad árnyékában címet egy zsoltár szövege ihlette, amely igazolja, ha egy hívő ember a hite gyakorlásáért útra kel, az Isten támogató védelme vele lesz. Ezt a gondviselést élt meg 300 évvel ezelőtt a Felvidéken néhány család, hogy új otthon reményében vállalkozzon egy hossz útra. A darab megírásához kutatómunkát végzett, amihez irodalmi művek hiánya miatt, csakis történelmi tényekhez tudott nyúlni.
Szerző: Zsidov Magdolna
Nagy Bandó András
2019. január 13., vasárnap
Írni, megírni, kibeszélni, nem elhallgatni és nem hallgatni – az írástudók kívülről megtámogatott bensőből jövő kötelessége. Mekkora ostobaság ért silóvá azokban, akik ezt a természetes igyekezetet, ezt a becsületbeli ügyet, ezt a tisztesség támogatta cselekvést a lelkes trollként azzal próbálják pocsolyába lapátolni, hogy persze, pénzért. Ó, jelen magyarkodói, manapság pénzért az ír, az vezet műsort a tévében, rádióban, akinek elveiben, illetve elvtelen létében kitűnően megfér a lakájmentalitás. Érdemes visszanézni az Echo tévés névtelen, árnyéktalan mikrofonállványt, ahogy duzzad az önbizalomtól (elbizakodottságtól), bebetonozott görgős székében bárgyún mosolyogva, a Momentumos Hajnal Miklós által pofán vágva és helyben hagyva.
Szerző: Nagy Bandó András
Sasvári Sándor és Sasvári Léna
2019. január 07., hétfő
Akinek Sasvári megsimogatta a buksiját
Nehéz a hírlapíró sorsa! – kezded mindjárt a prológust. Lapzárta előtt még lázasan ülsz a babérjaidon, mikor jön a szerkesztőd üzenete (nagy áldás, de komolyan!), adnád le a régen várt cikkedet. „Mihályom! Eltekintünk a mély és szakmai tökélytől. Egy fél oldal is elég, akkor is szeretünk. Az idő nagy úr! Tenéked mondjam? Firkants valamit, kérlek!” – búgja a tagadhatatlanul szeretetteljes hang, ugyanakkor a rövid üzenetben mintha éreznél valami lágy, de némileg határozott elégedetlenséget. (Az írás eredetileg az Új Mezőhegyes című havilapnak készült – a szerk.) Viszont, épp az elébb dőltél el, mint a rohadt nád, morgolódsz hát kicsit, de hiába, mégis... Lehet benne valami igazság – más is mondta már! –, az idő tényleg nagy úr! Na, kedves olvasóm, ez az a pillanat, amikor arra gondolsz, hogy mennyire hiányoznak az elmaradt ölelések. Szóval rájössz, vágysz a melegségre, azokra a meg nem történt lelki érintésekre. De hát mondd, ki nem?!
Szerző: M. Szabó Mihály
< >