2018. április 24., kedd,  György
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: Wikipédia)
Már jó ideje szeretném megírni, de eddig nem mertem. Akik ismernek, biztosan csodálkoznak: tudják rólam, hogy nem ismerek tabutémát. Azonban most mégis tartok attól, hogy akaratlanul is sokakat megbánthatok. Igyekszem úgy fogalmazni, hogy barátot ne veszítsek. Olvasom a sok politikai véleményt a Facebookon.
Szerző: Füredi Ferenc
Csonka Dóra, Czitor Attila és Mészáros Mihály jelenete (Fotó: A-Team/Nyári Attila-Ignácz Bence)
2018. április 23., hétfő
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös című története a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán
Meglepetés lehetett volna, de a meglepetés valami oknál fogva elmaradt. Jó, ez egy kritikusi vélemény, de „szálljunk le” a gyermeki fogékonyság szintjére. Szintet mondok, ami nem egyenlő azzal, hogy alacsonyabb fokú értelmet jelentene, éppen csak a tapasztalat hiányát feltételezi.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: internet)
2018. április 11., szerda
Miközben az orbáni politika a sajtószabadságot immár alapjai megrongálásával igyekszik romba dönteni, álszent és képmutató módon saját – és konkurencianélküli – sajtóbirodalmával próbálja bizonygatni: hát vannak itt lapok, tévék, rádiók, internetes sajtófelületek – tessék választani! A Népszabadság lemészárolása, a megyei lapok kriminális lenyúlása után már lehetett sejteni: ami most eljött a magyarországi sajtószabadság számára, az nem a kezdet vége, hanem a vég kezdete. S lássunk csodát: a magyar nemzet gyűlölködő hányada immár tort ülhet az egyik legpatinásabb napilapunk, a Magyar Nemzet, és ne feledjük: a Lánchíd Rádió fölött is. E lapot nem csak úgy lemészározták, hanem egyszerűen nem engedik levegőhöz, vízhez, élelemhez jutni: magára vessen, ha képtelen csicskázni az életben maradása érdekében... A hátsó szándék pedig az lehetett: a G-napos tulajdonost, Simicska Lajost utálják meg miatta az emberek.
Szerző: Kiss A. János
Az egyik mozgalmas jelenet kiragadott pillanata - Köböl Lilla, Tege Antal ésCsomós Lajos (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2018. április 09., hétfő
Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című vígjátéka a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínpadán
Szükségesnek tartom előre bocsátani, hogy a jó színház elsődleges célja a szórakoztatás, vígjátékkal pedig különösképpen így van. Sajnos vígjáték esetében gyakran előfordul, hogy úgy sikerül színpadra állítani a darabot, hogy az köszönő viszonyban sincs a közönségsikerrel. Tehát ilyen vonatkozásban bármennyire könnyű műfajnak hihető, mégis, a humor legalább olyan, ha nem komolyabb munkát igényel, mint bármely más műfaj, ahhoz, hogy véletlenül se fulladjon gagyiba.
Szerző: Zsidov Magdolna
Lehetne családi fotóalbumnak is tekinteni
2018. április 07., szombat
Nem vitás, Simonka György, a Fidesz által Békés megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerületében újra elindított képviselőjelölt alaposan rácáfolt a jövedelemzsugorodásáról szóló hírekre: szép summát kitevő, immár 16 oldalas, napilapméretű újságformátumú, minőségi papírt felhasználó, színes reklámanyagot adott a választók kezébe. Persze az is lehet, hogy pártja volt a nagyon gavallér. De ez vele a legkisebb baj.
Szerző: Kiss A. János
Baról jobbra: Nádra Kitti és László Bernadett
2018. március 31., szombat
Születésnap – Szabó Magda regényéből készült ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színházban
Kamaszos izgalommal vártam a ’60-as éveket megelevenítő történetet, de gondolom, rajtam kívül valamennyi, akkor volt fiatal is. Valamikor, hajdanán a könyvespolcom „lakója” volt Szabó Magda tini regénye, a Születésnap, de valakinek kölcsönbe adtam, aztán soha nem kaptam vissza. Nem baj, a könyv eltulajdonítása számomra erény, és nem bűn. De hogy képzavart ne okozzak, ezért a kis kitérő után rátérek a lényegre, az ősbemutatóra, vagyis a regény Belinszki Zoltán által színpadra alkalmazott remek átiratára.
Szerző: Zsidov Magdolna
A „love me tender” magyar fordítása: imádsz engem. A „tender” magyar jelentése: pályázati kiírás. Ezt persze nem feltétlenül szükséges tudnia egy gazdasági zseninek, elég, ha meghallja a hívószót: tender). Hiába, nem nagy falu Felcsút
2018. március 23., péntek
Aki keres: talál. Aki az interneten kutakodik, lépten-nyomon belebotlik a NER-lovagokat valós helyi értékükön ábrázoló szövegekbe, rajzokba, fotókba. Igyekszik az ember ellenállni a csábításnak: többnyire eredményesen küzdünk ama belső késztetésünk ellen, hogy legott közkinccsé tegyük az említett kis remekművek poénjait. De ez a mostani fotómontázs annyira elevenbe vágó, hogy föltett kézzel megadtuk magunkat…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Origo)
2018. március 21., szerda
Amióta láttam a világ – talán – legszebb metróvonalát, azóta nem bánom, hogy van metró. Nálunk egyáltalán nincs metró, ezért nem hiányoltam. De attól fogva, hogy láttam azt a metróvonalat, hiányzott, kérdeztem is magamtól, kellett ez nekem, hogy lássam? Nyugtalanná tett, vágyódtam utána.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: Hirhatar.com)
2018. március 17., szombat
Jólesik úgy megszólítani Facebook-os barátaimat, ahogy néha az Ezredvégben, vagy a Hetedhéthatárban kéthetente: Kedves Olvasóim!
Szerző: Füredi Ferenc
Czitor  Attila és Földesi Ágnes (Fotó: A-TEAM/Nyári Attila)
2018. március 15., csütörtök
Hajnalban, délben, este, Dario Niccodemi szerelmi vígjátéka, a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínpadán.
Mindenekelőtt ki szeretnék térni arra a tapasztalatra, hogy a színházszerető emberek többsége, sokkal inkább kedveli a több szereplőt felvonultató darabokat, mint az egy, vagy egy-két színész által játszott előadásokat. Én viszont kifejezetten várom és keresem a lehetőséget, hogy az utóbb említett műveknek lehessek részese. No, természetesen csak abban az esetben, ha annak a bizonyos műnek van mondanivalója, ha a rendezés, a színészi alakítás úgy tudja színpadon megjeleníteni, hogy az képes maradandó élményt nyújtani. Most, miután láttam a Hajnalban, délben, este című, kétszereplős darabot, nyugodt szívvel ki merem nyilvánítani, hogy ismét elvarázsolódott a lelkem, végig elérzékenyülten figyeltem. Ilyen esetben, felszínesen sokan kijelentik, hogy hiába, ilyen egy nő, így képes „lereagálni” egy romantikus történetet. De meg kell védenem magam nevében magamat, csakúgy, ahogy nőtársaimat, a női nemet érintő kritikákkal szemben. Úgy gondolom, ha egy nő nem ilyen, akkor a lelke nem érinthető meg, akkor csupán a kalandok nője marad.
Szerző: Zsidov Magdolna
< >