2023. szeptember 26., kedd,  Jusztina
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
Néptáncosok a gyulai deszkákon
A szeniorok rácáfolnak a szlogenre: az idősebbek nem hagyják abba hamarébb…
Immár tizedik alkalommal indították útjára a XI. Országos Szenior Táncfesztivált. Ennek harmadik éve Gyula városa ad otthont. A 356 fellépő táncos július 6-án találkozott a kultúrára, egészségügyre és turisztikára oly sokat adó fürdővárosban. A táncfesztivál rendezője a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége és a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége volt.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Hiszi-Map)
2019. június 05., szerda
Békés megyében megváltozik a civil szervezetek bírósági ügyintézésének helye június 25-től
A civil szervezetek bírósági ügyintézése június 25. napjától a Gyulai Törvényszék Cégbíróságának épületében (Gyulán, a Kossuth tér 9. szám alatt) történik, továbbá az új helyszínen a Civil Konzultációs Napot minden hét szerdáján tartják.
Szerző: K. A. J.
Képünk illusztráció! (Forrás: Cultura - Instituto Cervantes)
2019. március 01., péntek
Innovatív részvételi megoldások az eDemokrácia Műhely konferenciáján
A Hogyan hozzunk jó döntéseket? címmel a Cervantes Intézetben tartott műhelykonferencián mutatta be először a magyar közönség számára az eDemokrácia Műhely a Barcelonában fejlesztett, már városok tucatjai által használt részvételi platform, a Decidim magyar változatát. Ugyanitt debütált a Helsinki városa által létrehozott részvételi társasjáték is magyar nyelven. Az eseményt a spanyol és a finn kulturális intézet vezetője, és külföldi szakemberek is megtisztelték jelenlétükkel személyesen, illetve interaktív videokonferencián.
Szerző: Madarász Csaba
Képünk illusztráció! (Forrás: Magyar Takarék blog - Blog.hu)
2019. január 31., csütörtök
A kisközségekben élő millióktól már a bankolási lehetőséget is elveszik…
Megjelent a Nyomtass te is! 80. száma. A lap szerkesztői ajánlatukban olyan témák megírásáról számolnak be, melyekkel nem nagyon találkozhatnak a kormányközeli sajtótermékekben, úgynevezett közszolgálati rádió- és televíziócsatornák kínálatában.
Szerző: Kiss A. János
Fekete Károly jelentette be a szenzációs hírt
2019. január 30., szerda
Hétfőn este Aradon, a Kölcsey-díjak bábszínházi kiosztásának ünnepségén egy adott pillanatban Fekete Károly, az Egyesület alelnöke azzal állt a mikrofon elé, hogy egy igazi, bár valóságosnak bizonyult mesét fog elmondani a hallgatóságnak.
Szerző: Jámbor Gyula (Nyugati Jelen)
A mozgáskorlátozottak egyesületének vezetősége és Soósné Záluszki Mária ÁMK vezető
2018. december 30., vasárnap
„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában”
A Mozgáskorlátozottak Mezőhegyesi Egyesülete a parkváros legnagyobb civil szervezete. 1994-ben alakult 23 fővel. 1997 óta közhasznú szervezetként működik. Jelenleg 130 fő a tagság létszáma. Az egyesület elnöke hosszú időn keresztül Robotka Mária volt, akinek emlékét szeretettel őrzik. Halála után, 2013. március 8-ától, Verikné Frankó Ilona tölti be ezt a tisztséget.
Szerző: M. Szabó Mihály
A szenior táncosok elköszönése
2018. november 20., kedd
Volt Mersz-ük felmutatni tudásukat: Békéscsabán a város társastáncosai és elismert megyebeli előadók mutattak rá a tánc és az egészségmegőrzés összefüggéseire
Négyállomásos programsorozatot szervezett a MERSZ Közhasznú Alapítvány „A társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Békéscsabán” címmel. (A „vájtfülűek kedvéért: az EFOP-1.3.5-16-2016-oo135 számmal jelzett pályázatban elnyert uniós támogatás révén.) Az október 26-át követő négyhetes időszak végén a projekt a békéscsabai Vasutas Művelődési Házban zárult. A szűk egy hónap során minden a szeniorok (szépkorúak) társastánca, a mozgáskultúra és egészség megőrzésének fejlesztése, a kettő közötti nyilvánvaló kapcsolat feltárása körül forgott.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Kováts Lajos - WordPress.com)
2018. október 23., kedd
Ágoston Jolika szíves közreműködésével tesszük közzé a vak szerző, szerkesztő ma is aktuális versét.
Szerző: Nagy Vendel
A megszólalók (balról jobbra): Kiss József, Jónás Balázs, Gulyás Péter és Babcsákné Solymosi Tímea
2018. szeptember 28., péntek
Gyula hagyományosan, Békéscsaba megújult lendülettel igyekszik profitálni a turizmusból
„Turizmus Békéscsabán – helyzetkép és szemléletformálás” címmel tartott tegnap rendezvényt a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, a város Csabagyöngye Kulturális Központjának Panoráma Termében. Az esemény egyik figyelemre méltó mozzanata az volt, hogy azon Gyula város turisztikájának két képviselője is előadást tartott. Ez az intermezzo messze túlmutat az idegenforgalom témakörén, s akár lámpásként is szolgálhat(na) a két szomszéd kapcsolatfejlesztésének.
Szerző: Kiss A. János
Emlékezés Gyulán, a zeneiskola-alapító Pfeiffer Ede Sándor emléktáblájánál
2018. szeptember 25., kedd
Én nem értek annyira hozzá, de ez nagyon szép – mondta a házigazda
Híven és bátran! – idézi Gyulán, a Megyeház és Munkácsy utca sarkán álló épületen az emléktábla Pfeiffer Ede Sándor világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karnagy jelmondatát. Az emléktáblával 2001 júliusában jelölte meg az épületet a Gyulai Zenei Napok Alapítvány, avatóbeszédet Dancs László, Gyula akkori polgármestere mondott. Minden évben a megemlékezők koszorút helyeznek el az emléktáblánál – így volt ez most is, 2018. szeptember 15-én. Azonban most a fáradhatatlan, lánglelkű szervező, az amerikai-magyar állampolgár, Czene Ferenc nélkül. Czene Ferenc itthon, 2018. június 28-án elhunyt a gyulai kórházban. Czene Ferenc hamvait háza falának fülkéjében helyezték el, gyermekei, barátai július 29-én búcsúztatták el a Czene-tanyán. Lám, a Pfeiffer-zászlót, a Czene-zászlót tovább vitték, Pfeiffer Ede emléktáblájánál és Czene Ferenc házában is, a VIII. Gyulai Zenei Baráti Találkozón. A Czene-tanyán, az emlékkoncerten jelentette be Gizella Czene, hogy a szemekből áradó biztatás láttán a folytatás mellett döntöttek.
Szerző: Szőke Margit
< >